Antwerpen: Project “De Koalabuurt” – Francesca Stuer
De initiatiefnemers van “De Koalabuurt” gaan de buurtbewoners actief bevragen om te horen welke mogelijkheden en noden zij zelf zien om de wijk hechter te maken.. Het resultaat daarvan wordt doorgesproken om zo veel mogelijk op maat van de buurt initiatieven te organiseren. Een jaarlijks ludiek buurtfeest wordt het sluitstuk om de buren samen te brengen. Het doel is om de wijk stapsgewijs te laten uitgroeien tot een inclusieve buurt die over de kleine en minder kleine uitdagingen waakt.
Brussel: Project “Langues de ma rue – Hoe klinkt de taal van mijn straat?” – Isabelle Decraene
“Langues de ma rue” is een laagdrempelig project dat de buurtbewoners op een ludieke en intuïtieve manier wil verbinden door de identiteit en de ‘sound’ van de buurt te ontdekken. Het project wordt vormgegeven door woordkunstenares Sophie Clerfayt en musicus Isabelle Decraene, die langsgaan bij de buren om een woord, zin, gedicht, lied, verhaal of anekdote op te nemen in de originele taal van de bewoners. Op die manier worden de verhalen van de buren samengebracht en afgewerkt tot een uniek verhaal met alle verschillende klanken van de hele buurt. Met dit project wordt een gevoelservaring gecreëerd en worden taal- en cultuurbarrières verkleind.
Gent: Project “Ons huis” – Sophie Steendam
Het project “Ons huis” zamelt kleding in voor kwetsbare buren en houdt regelmatig kledingmarkten. Bij het doneren van kleding worden kleren vaak in slechte staat afgegeven. In plaats van deze weg te gooien, wil het project deze kleren herstellen en herwaarderen. Zo wil “Ons huis” niets verloren laten gaan en zo veel mogelijk kleren nieuw leven inblazen. Duurzaamheid en zorg voor elkaar primeren in dit project.