05.1417-20 nieuwe toestand Kerk + Pastorij

Acteur Kurt Defrancq start woonzorgcentrum voor artistiek aangelegde senioren

BAARLE - Kunstenaars of artiesten stoppen niet met denken, werken en creatief zijn wanneer ze de pensioenleeftijd naderen. Ze gaan simpelweg niet met pensioen, de drang om te blijven creëren is immers te sterk. Toch komt er een moment waarop zorg – hoe minimaal ook - zich opdringt of wenselijk is. Verhuizen naar een zorgomgeving staat echter vaak gelijk aan creëren noodgedwongen moeten opgeven. Binnenkort hoeft dat niet meer. Dankzij acteur Kurt Defrancq en het Kurt Defrancq Huis wordt ‘een leven lang kunst’ bewaarheid.

Nadat hij in 2018 in het Rosa Spier Huis optrad in Nederland – waar kunstenaars op rust samen wonen, creëren en toch de nodige zorg krijgen – groeide de droom bij Kurt Defrancq om een gelijkaardig concept ook in België op touw te zetten. Onder impuls van Kurt zelf, aangevuld met experts uit verschillende domeinen, werd de Kurt Defrancq Stichting in het leven geroepen en werd er gewerkt aan een initiatief dat zijn eigen naam zou dragen: het Kurt Defrancq Huis, een Belgische primeur.

Kurt verduidelijkt: “Een Kurt Defrancq Huis biedt kunstenaars een woon- en werkomgeving, onder gelijkgezinden. Bewoners kunnen er volledig zelfstandig wonen of gebruik maken van de diensten, ondersteuning en zorg. Het is een unieke mix van wonen, een zorgverhaal, en daaraan gekoppeld een culturele invulling.”

De Kurt Defrancq Stichting heeft echter ook een sociale rol: het wil een intergenerationele ontmoetingsplaats zijn – door samen te werken met lokale kunstacademies, scholen, jeugdwerk, … – en ook het lokale verenigingsleven hierin betrekken.

 

Een Kurt Defrancq Huis, in Baarle

Het Kurt Defrancq Huis strijkt voor zijn eerste vestiging neer in Baarle, een deelgemeente van Drongen (Gent). Door de ruime aanwezigheid van schilders en beeldhouwers stond Baarle vroeger gekend als ‘Kunstdorp aan de Leie’ en werd het in één adem genoemd met die andere kunstenaars-enclave, Sint-Martens-Latem. Dankzij de opening van een Kurt Defrancq Huis in Baarle, wordt deze titel opnieuw nieuw leven ingeblazen.

Voor het woonaspect slaat het Kurt Defrancq Huis de handen in elkaar met het lokale WZC Leiehome, dat een nieuwe vleugel bouwt. Daarin komen een 60-tal assistentiewoningen, waarvan een 30-tal gereserveerd worden voor het Kurt Defrancq Huis.

Voor de inhoudelijke en artistieke invulling van het Kurt Defrancq Huis Baarle wordt er gekeken naar de Sint-Martinuskerk, de voormalige bibliotheek en eventueel de pastorie, allen in de onmiddellijke nabijheid van het WZC.

De Kerk zou kunnen fungeren als theater-, podium- en tentoonstellingsruimte; de pastorie zou op het gelijkvloers een cafetaria huisvesten en de bovenliggende verdiepingen zouden kunnen benut worden als oefenlokalen voor audiovisuele kunsten. In de bibliotheek komt het secretariaat van het Kurt Defrancq Huis en ateliers voor plastische kunsten (schilderen, etsen, beeldhouwen, keramiek, …).

Er werden alvast plannen uitgewerkt om de historische panden te herwaarderen en te voorzien van alle nodige moderne comfort.

Brede steun

Voor de realisatie van het hele project kan het Kurt Defrancq Huis ondermeer rekenen op een financiële injectie van het Fonds Géneret, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Maar ook moreel – door de leden van de Algemene Vergadering – krijgt het concept brede ondersteuning.

Zanger Johan Verminnen: “Ik sta 100% achter dit initiatief, dat een leemte invult van het huidige beleid. Dankzij het Huis kunnen artiesten uit verschillende genres blijven creëren, ondanks hun leeftijd.”

Ook kunstenares Berlinde De Bruyckere heeft haar eigen idee over het Kurt Defrancq Huis: “Wanneer ik mij probeer voor te stellen hoe zo’n huis er uitziet, dan denk ik aan een groot huis, met een enorme bibliotheek. Iedereen heeft zijn eigen boeken meegebracht en die zijn nu onderdeel van het grote geheel. Er is ook een atelier, niet meer het eigen atelier, dat te groot of te veraf gelegen was en daardoor niet meer gebruikt werd. Het is een werkplek waar mensen samen dingen maken, waarover ze samen kunnen spreken, waar energie als zuurstof in de lucht hangt.”

Voor Kurt Defrancq is het project in Baarle alvast nog maar het begin: “Ik geloof heel sterk in dit verhaal en droom op termijn van meerdere locaties waar alles in het teken staat van een leven lang kunst!”