Het aantal Belgische wijnbouwers stijgt jaar na jaar. In 2022 werden maar liefst 259 wijnbouwers geregistreerd, tegenover 237 in 2021 en 198 in 2020. Dat gaat zowel om professionele als amateurwijnboeren. Oost-Vlaanderen is de grootste stijger in het gewest, met vier extra wijnbouwers al voor het tweede jaar op rij. Het totaal voor de hele provincie komt zo op 32.
Wijnkenner Alain Bloeykens laat er geen twijfel over: België is meer dan ooit een wijnland. “Zeker op het gebied van schuimwijn en witte wijn kunnen we ons internationaal meten. In 2022 is er klimatologisch niets fout gelopen: er was geen voorjaarsvorst of al te schadelijke hitte.”
De recordoogst volledig aan klimaatverandering toeschrijven, vindt Bloeykens te kort door de bocht. “Je hoort wel eens dat België het nieuwe Bourgondië wordt. Voor de wijn is het veranderende klimaat natuurlijk een zegen. Maar professionalisering en bijkomende investeringen vanuit de sector dragen evengoed bij tot het succes.”
Hoge kosten
“Het oogt allemaal heel mooi, zeker het volume dit jaar. Maar als de bebouwde oppervlakte niet meegroeit, zal de kostprijs een groot pijnpunt blijven. Een wijnbedrijf bij ons is vaak vrij klein en kan dus niet genieten van de schaalvoordelen die ze in het buitenland wel hebben. Bovendien zijn onze loonkosten erg hoog. Al die zaken drijven de prijs enorm op.”
“In de huidige economische omstandigheden is die hoge prijs een handicap voor de sector”, waarschuwt Bloeykens. “Wijn produceren is één ding, maar verkopen is nog iets anders. In kleinere wijnlanden als Oostenrijk en Zwitserland zijn consumenten bereid om meer te betalen voor lokale producten. Wij missen wat chauvinisme.”