FOTO SHUTTERSTOCK FOTO SHUTTERSTOCK

Aantal Oost-Vlaamse faillissementen stijgt met 20% in de eerste helft van 2023

Het aantal Vlaamse bedrijven dat failliet gaat, blijft op recordkoers. In de eerst zes maanden werden 3.365 faillissementen uitgesproken. Oost-Vlaanderen volgt die trend: daar sprongen de faillissementen van 625 vorig jaar naar 761 dit jaar.

Dat blijkt uit gegevens van handelsinformatiekantoor GraydonCreditsafe. In juni werden 670 bedrijven in Vlaanderen failliet verklaard. Dat was het hoogste aantal ooit in een maand juni. Ook eerder in het jaar waren al records gesneuveld. Dat brengt de stand na zes maanden op 3.365 faillissementen, ruim 250 meer dan in dezelfde periode in het recordjaar 2013. Op provinciaal niveau waren er semesterrecords in Vlaams-Brabant (571 faillissementen uitgesproken) en West-Vlaanderen (546).

Ook stijging in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen werden er 761 bedrijven failliet verklaard. Zeker in regio Oudenaarde swingen de cijfers de pan uit: 52% meer faillissementen dan vorig jaar. Daarop volgt Sint-Niklaas (34%),  Aalst (27%) en Gent (15%). In Dendermonde zien we een heel lichte stijging met iets meer dan 1%.

Jonge ondernemingen

Het handelsinformatiekantoor merkt op dat er nog nooit zo veel jonge ondernemingen onderuit gingen. In de eerste zes maanden van het jaar was in Vlaanderen bijna 47 procent van de failliete ondernemingen minder dan 5 jaar oud.

In verschillende sectoren zit het aantal faillissementen op recordkoers. Dat geldt niet alleen voor de zwaarst getroffen sector, de bouwnijverheid (1.135 faillissementen in de eerste jaarhelft), maar ook voor de transportsector (343) en de garages (193 faillissementen).

Door alle faillissementen kwamen in de eerste jaarhelft meer dan 11.000 banen op de tocht te staan in België. Het grootste dossier was dat van Makro in januari, met volgens de tabellen van GraydonCreditsafe 1.826 jobs.