LEUVEN-Falingen-2

Aantal faillissementen in Oost-Vlaanderen stijgt

Afgelopen maand oktober werd in België over 1.042 bedrijven en zelfstandigen het faillissement uitgesproken. Tegenover 1.233 vorig jaar betekent dit een daling met 15,5%. Daarmee komt er een einde aan de reeks maandrecords die we sedert februari dit jaar vaststellen. In Oost-Vlaanderen moeten we helaas wel een stijging van 3,5% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar optekenen. In totaal gingen er 117 zaken failliet. Dat blijkt uit de studie faillissementen van Graydon Belgium.

Vergelijken we het totaal van de afgelopen 10 maanden met dezelfde periode in 2018, dan meten we dit jaar, met 9.832 faillissementen, wel nog steeds een toename van het aantal faillissementen met 11,44%. Daarmee stevenen we mogelijks af op het op één na hoogste jaar met betrekking tot het aantal faillissementen in België.

“Met nog slechts twee maanden te gaan, lijkt het erop dat 2019 de geschiedenisboeken in gaat als één van de jaren met het hoogste aantal faillissementen. De cijfers lopen in lijn met het niveau van het aantal faillissementen van recordjaar 2013. De stijging van het aantal faillissementen, die nu al een hele tijd aanhoudt, is te wijten aan een aantal recente wetswijzigingen”, aldus Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon.

Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen werden tijdens 2019 al 134 zaken meer failliet verklaard dan over dezelfde periode vorig jaar, wat een stijging van 14,7% betekent. Enkel in het arrondissement Dendermonde is het aantal faillissementen gedaald met bijna 3%. In Gent en Oudenaarde stijgt het aantal fors met respectievelijk 25% en 26%. Ook Aalst en Sint-Niklaas kennen een lichte stijging van 10% en 6%.

Kijken we enkel naar de maand oktober en vergelijken we deze met vorig jaar, dan zien we een stijging van het totaal aantal faillissementen in Oost-Vlaanderen van 3,5%. Dit ondanks een mooie daling in Aalst (33%) en Dendermonde (5%). Helaas stijgt het aantal faillissementen in Gent (4%), Oudenaarde (17%) en Sint-Niklaas (25%).

Jobverlies

Door deze faillissementsuitspraken kwamen dit jaar in ons land reeds 17.970 jobs op de tocht te staan. Dat ligt een stuk hoger dan vorig jaar toen rond dezelfde periode slechts 15.720 arbeidsplaatsen mogelijk verloren gingen door het faillissement van de werkgever, al ging het toen om het laagste cijfer op 10 jaar tijd. Thomas Cook Belgium uit Zwijnaarde staat met 530 jobs op de tweede plaats van faillissementen met het grootste banenverlies, gevolgd door Cerelio Printing uit Erpe-Mere waar 218 mensen hun job kwijtraakten.

Lees ook

  • CommV
    02/10/2024
    2-design
    Bilzen
  • CommV
    02/10/2024
    Maison Maeseyck
    Maaseik
  • VZW
    02/10/2024
    Sergeant
    Sint-gillis (bij-brussel)