De Gouden Tavola-wedstrijd wordt elke 2 jaar georganiseerd naar aanleiding van Tavola, de vakbeurs voor fijne en verse voeding in Kortrijk Xpo. De beurs verwelkomt telkens een 17.000-tal professionelen uit meer dan 30 landen, die actief zijn in retail, groothandel, speciaalzaken en cateringorganisaties. Hiermee behoort Tavola tot de mooiste voedingsbeurzen van het Europese vasteland. De uitreiking van de Gouden Tavola is zonder twijfel één van de blikvangers van de vakbeurs.
“Het blijft iedere editie spannend uitkijken naar de inschrijvingen voor deze wedstrijd. Welke hedendaagse trends weerspiegelen zich bij de ingeschreven producten? Een heel fijne vaststelling: bedrijven zetten voluit in op innovatie. Voor de Gouden Tavola 2022 meldden zich maar liefst 68 bedrijven aan met in totaal 92 producten. Naar goede gewoonte krijgt de professionele jury van deze wedstrijd een ‘serieuze boterham’ voorgeschoteld en dat was dit jaar niet anders”, bevestigt Isabelle Fruy van Kortrijk Xpo.
Strenge selectie met 2 juryrondes
De wedstrijd Gouden Tavola verloopt in 2 fasen. In eerste instantie beoordelen minstens 3 verschillende aankopers het aspect innovatie op basis van een argumentatie en een productstaal. Daarna volgt een grondige jurering met tasting, waarbij alle facetten van het product of concept nauwgezet worden geëvalueerd. Na de eerste screening mochten 62 producten verder meedingen naar de felbegeerde Gouden Tavola.
De finale jury bestaat uit aankopers, verantwoordelijken uit de gastronomie, reclamewereld, product- en merkontwikkeling en leden van de vakpers. Zij bepaalden in 4 rubrieken de winnaar van de Gouden Tavola en de genomineerden. Niet enkel smaak was hierbij doorslaggevend, ook onder meer criteria zoals innovatie, verpakking, marketing, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid speelden een rol tijdens de jurering.
1 Oost-Vlaamse winnaar
Binnenkort worden diverse sterke nieuwe producten gelanceerd. De 14 laureaten, 4 winnaars en 10 genomineerden, zijn immers stuk voor stuk absolute nieuwigheden die de consument via verschillende kanalen bereiken.
Dé Oost-Vlaamse winnaar is Little Cheese Farm uit Aalter. Ze haalden de eerste prijs, de Gouden Tavola, in de categorie Delicatessen met het product ‘Merx Gekruid’. Dat is een bolvormig raspkaasje gemaakt van volle Jersey koemelk. Bij het opbollen worden ze omhuld met een mengsel van gedroogde bloemetjes, wat de kaasjes een zeer aantrekkelijk uitzicht geeft. De kaasjes rijpen nog 8 weken om op smaak te komen en om voldoende droog te zijn om te raspen.
Ze hebben een pittige, intense smaak van zout, peper, look en bouillon (umami), en zijn ideaal om allerlei gerechten op smaak te brengen. Dit kan gebeuren door de kaasjes te raspen of te schaven over de gerechten. Je kan deze kaas gebruiken als finishing-touch op een salade, op een steak, op een pasta, op een omelet, op een gebakken vis, in de soep,…
4 Oost-Vlaamse genomineerden
Daarnaast kreeg de Pinsa bodem van Guy Troch Import uit Wetteren de 1ste nominatie in de categorie Retail. Pinsadeeg is samengesteld uit een exclusieve mix van tarwebloem, rijstmeel, sojameel, zuurdesem en water. De Pinsabodem is licht verteerbaar en calorie-armer dan traditioneel pizzadeeg.
Ook de Vegan Viennoiserie van Nordic Baking & Cooking in Destelbergen haalde de 1ste nominatie in de categorie Fooservice. Ze doen een nieuwe wind waaien door het viennoiserie-assortiment met een combinatie van vegan en indulgence. Minder suiker én met trendy vullingen: superfruits, wortel-grapefruit, ginger & lime… en decoraties (boekweit, witte quinoa, …) zodat deze vegan pastries ook voor non-vegan consumenten aantrekkelijk zijn.
Imperial Meat Products uit Lovendegem gaat ten slotte met twee 2e nominaties lopen. In de categorie Foodservice doen ze dit met de Omeletsneetjes. Een uniek broodbeleg op basis van omelet gemaakt van vrije uitloopeieren in vier verschillende smaken. De sneetjes zijn breed inzetbaar en kunnen ook gebruikt worden als smaakmaker in bijvoorbeeld wraps of verwerkt worden in een aperitiefhapje. Ideaal voor de flexitariër!
In de categorie traiteur ten slotte scoorden ze met de Pepino Zwarte Look, één van dé klassiekers in het assortiment worstwaren op basis van kalkoen, varkensvlees en varkensspek verrijkt met de zachte smaak van zwarte look. Deze gefermenteerde witte knoflook kent zijn oorsprong in Korea en is vergelijkbaar met bouillon of sojasaus met een lichte knoflooksmaak.