Voorafgaand aan het Made in Oost-Vlaanderen Live evenement van 19 oktober stellen we onze gastsprekers 7 vragen om hen beter te leren kennen. Vandaag is Laura Verhulst van Madam Bakster aan de beurt.
1. Hoe kwam je op het idee op Madam Bakster op te richten?
Het idee voor Madam Bakster is gaandeweg ontstaan. Al van kinds af aan was ik gepassioneerd door bakken. Op latere leeftijd verloor ik heel wat kilo’s en veranderde mijn relatie met voeding drastisch waardoor desserts plots geen plaatsje meer kregen. Tijdens mijn studies ontstond toen het idee om, als hobbyproject op kleine schaal, gezonde desserts (zonder geraffineerde suiker, room, boter, eieren) te verkopen en een blog te starten. Zo kwam ik stilaan in contact met het ondernemerschap en merkte ik dat dit de voedingsbodem was die ik nodig had om geprikkeld te blijven. Ik stortte me helemaal in het avontuur.
2. Wat deed je voor Madam Bakster?
Voor en tijdens de uitbouw van Madam Bakster was ik studente taal- en letterkunde aan de universiteit van Gent. Ik had het op de schoolbanken al moeilijk met het gebrek aan praktische kennis en had nood aan een zijproject waar ik al mijn energie in kon storten. En zo is Madam Bakster erg snel uitgegroeid van een kleine hobby die ik tijdens mijn studies in mijn keuken op kot startte, naar een eigen onderneming. Met dit verhaal hoop ik ook het belang van student-ondernemerschap te mogen onderlijnen. Ik ben ervan overtuigd dat de studentenperiode het ideale moment is om te proeven van ondernemerschap en jezelf te triggeren.
3. Hoe kijk je naar personal branding?
Ik geloof dat elk sterk en geloofwaardig bedrijf op een of andere manier aan personal branding moet doen. Uiteindelijk geloof ik dat je onderneemt om de waardes die jij als persoon belangrijk vindt op grotere schaal uit te dragen. In een ideale wereld zou ik zeggen dat ondernemingen een weerspiegeling moeten zijn van de personen achter de onderneming. De meest authentieke verhalen worden geschreven doordat ondernemers hun persoonlijkheid en hun visie in de zaak laten doorschijnen, zowel intern als extern. En dat maakt het net zo transparant en eerlijk. Natuurlijk nam dat bij Madam Bakster een grotere proportie omdat het bedrijf gestart is bij mezelf en daardoor sterk gelinkt is aan mijn identiteit, maar intussen groeiden we uit tot een team van zes.
4. Wat is momenteel jouw grootste uitdaging?
Ik ben ervan overtuigd dat ik voor ondernemerschap heb gekozen omwille van de uitdaging die het biedt. Het is een constante leerschool en een manier om te blijven bouwen aan jezelf en je kennis. Jammer genoeg wordt falen, in elke betekenis van het woord, nog vaak niet als een noodzakelijk en leerrijk proces ervaren en dat vind ik jammer. Mijn grootste uitdaging is daarom om mezelf de mislukkingen te gunnen en mijn flexibiliteit verder te trainen. Verder ben ik ook veel bewuster bezig met wat mijn drijfveren nu zijn, wat voor mij geluk betekent en wat me voldoening geeft. Zaken die soms al eens uit het oog durven verloren te gaan. En leren neen zeggen.
5. Waarvan krijg je inspiratie?
Ik lees erg graag. Verder beluister ik ook verschillende podcasts waaronder sinds kort ’the minimalists’. De kijk van de oprichters op niet alleen het leven maar ook de bedrijfswereld, vind ik erg inspirerend. Verder vind ik de community aan Gentse ondernemers en de poel aan maatschappelijk geëngageerde ondernemingen ontzettend inspirerend.
6. Wat vind je echt leuk om te doen binnen het ondernemerschap?
De mogelijkheid om mezelf telkens bij te scholen. Verder vind ik het ook fijn dat ik de waardes die ik hoog in het vaandel drag, dagelijks mag doorgeven. Momenteel is dat via Madam Bakster maar wie weet komt er ooit een andere uitdaging op mijn pad waar ik mijn creativiteit de volle loop kan laten gaan. Als ondernemer heb je de mogelijkheid om alles ‘at your own term’ te doen en daar wil ik nooit op inboeten.
7. Welke gouden raad zou je starters en jonge ondernemers willen meegeven?
Wees weerbaar, eeuwig nieuwsgierig en verlies je drijfveren niet uit het oog. Leer uit de fouten die je maakt. Ik denk dat een goede portie ratio én relativeringsvermogen ook cruciaal is. Gewoon doen, maar dan op een beredeneerde manier, dus.
Wil je meer weten? Schrijf je dan hier in voor “Made in Oost-Vlaanderen Live” op 19 oktober en ontmoet Laura Verhulst LIVE!