https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_04_13_3339d45e-e34d-4ab5-b3a6-9b7a7b6af4f6 Lesly Volkaert tussen de zonnepanelen van Hof ter Velden. Foto svov

632 zonnepanelen en 18 oplaadpunten voor elektrische wagens: Hof ter Velden klaar voor groene toekomst

DENDERMONDE - De familie Volkaert wil in Feestzalen Hof ter Velden in Baasrode (Dendermonde) ecologisch ondernemen. Daarom werd een park met liefst 632 zonnepanelen aangelegd en staan er sinds kort ook achttien oplaadpunten voor elektrische wagens. “We willen op de toekomst voorzien zijn”, zegt Lesly Volkaert.

Een zonnepanelenpark, niet elke ondernemer heeft er eentje liggen, maar bij Feestzalen Hof ter Velden wel. “Er liggen 632 panelen op een weide”, zegt Lesly Volkaert. “Genoeg om 85 gezinnen jaarlijks van elektriciteit te voorzien. Het dubbel van wat we voor onze keuken en de zalen nodig hebben. We verbruiken ook bijna geen gas meer, enkel nog voor onze friteuse. Verwarmen doen we op elektriciteit.”

De rest van de opgewekte energie is voor de laadpalen. “Er staan er acht, elk met twee stopcontacten en aan de burelen ook nog eens twee. Goed voor achttien semi-publieke laadpunten dus. Iedereen die het wil kan zijn elektrische wagen op onze site komen opladen. We wilden klaar zijn voor de toekomst. Want de jongeren van vandaag zijn onze klanten van morgen. En zij kopen vooral elektrische wagens. We kregen zelfs al vragen van mensen die bij ons naar een feest kwamen of ze hun wagen konden opladen. Dat kan voortaan met meerdere tegelijk”, zegt Lesly.

Osmosewater

En dat is nog niet alles. De familie Volkaert is al langer bezig met het zoeken naar ecologisch verantwoorde oplossingen bij het bereiden van feestelijke maaltijden. “In onze keuken doen we aan warmterecuperatie door een afzuighemel. Vijftig procent van de afgevoerde warmte wordt opnieuw gebruikt om verse lucht op te warmen. De warmte recuperen doen we ook om water op te warmen in onze boilers. Elke zaal heeft ook zijn eigen verluchtingssysteem met warmtepomp die zorgt voor verwarming en koeling”, zegt Volkaert.

“Onze vaatwassers tenslotte, die spoelen we met osmosewater. Osmose heeft als nadeel dat je van 1 liter osmose 3 liter afvalwater hebt. Dat afvalwater recupereren we voor het spoelen van onze toiletten. Alle toiletten zijn ook aangesloten om te spoelen met hemelwater.”

In de toekomst plannen ze bij Hof ter Velden nog meer ingrepen. “Zo willen we de voortuin compleet ontharden en aan de zijkant een waterpartij aanleggen en vooral blijven investeren in details om het verbruik en de kosten omtrent energie te beperken. Als ondernemer moet je bezig zijn met het milieu en het klimaat. We gaan het anders niet redden.”