6 op 10 Oost-Vlaamse KMO's vinden moeilijk personeel

naamloosDe helft van de kmo’s heeft problemen om geschikt personeel te vinden. Dat blijkt uit een rondvraag van UNIZO. Bijna een kwart verwacht in de toekomst problemen. Afhankelijk van provincie tot provincie is de situatie nog nijpender. Zo hebben Oost-Vlaamse bedrijven het meeste moeite om personeel te vinden (58%).

Vlaams-Brabantse kmo’s vinden verhoudingsgewijs ‘makkelijker’ goede medewerkers. Daar heeft ‘slechts’ 42 procent problemen. Een recente Europese bevraging brengt bovendien aan het licht dat 59,7 procent van de Belgische bedrijven moeite heeft om personeel aan te werven. Alleen in Estland, Litouwen en Oostenrijk ligt dat percentage nog hoger. En dat terwijl de positieve berichten ons om de oren geslagen worden. Zo steeg het aantal vacatures (42,9% meer dan in mei 2015) en daalde de werkloosheid (3,2% minder dan vorig jaar).

“Minder werkzoekenden betekent voor werkgevers een kleinere poule met geschikt personeel”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. Volgens de ondernemersorganisatie is de reden voor de krapte op de arbeidsmarkt velerlei. De te grote kloof tussen de arbeidsmarkt en onderwijs, het onvoldoende activeren van werklozen, maar ook de soms te klassieke manier van rekruteren van sommige bedrijven.

“Het blijft moeilijk om het onderwijs warm te maken voor beroepsgerichte competenties en het systeem van duaal leren. Nochtans is dit de manier om leerlingen vertrouwd te maken met de werkvloer”, aldus UNIZO. Via haar Stichting Onderwijs en Ondernemen probeert UNIZO hieraan te verhelpen. Maar het proces gaat moeizaam. Volgens UNIZO zijn sommige bedrijven zelf ook vaak nog te klassiek in de manier waarop ze rekruteren. “Bedrijfsleiders moeten nog meer naar competenties kijken in plaats van enkel naar de behaalde diploma’s”.

Vlaanderen had in mei 2016 welgeteld 213.076 niet-werkende werkzoekenden, dat zijn er 7.133 (3.2%) minder van dezelfde periode vorig jaar. Straffere cijfers vinden we bij het werkaanbod. Het totale werkaanbod in Vlaanderen bedraagt 200.622.. In mei 2016 werden 19.340 vacatures bij VDAB aangemeld ofwel 42,9% meer dan in mei 2015. We zouden zelfs op het hoogste peil in 10 jaar staan.

In Oost-Vlaanderen lijkt de situatie het meest urgent. Daar heeft 58% procent moeite met het vinden van geschikt personeel, gevolgd door West-Vlaanderen (54%), Antwerpen (49%), Limburg (47%) en Vlaams-Brabant (42%). In Antwerpen verwachten evenwel het meeste bedrijfsleiders problemen in de toekomst (27%), tegenover 26% in Limburg, 25% in Vlaams-Brabant, 21% in Oost-Vlaanderen en 18% in West-Vlaanderen