7-dec-advocaten-bezorgd-om-6×4

2 op 3 Oost-Vlaamse zelfstandigen hebben werk-privé in balans

Goed twee derden van de zelfstandigen in Oost-Vlaanderen bevestigt dat ze best tevreden zijn over hun werk-privébalans en zetten zich daarmee naast de gemiddelde Belgische zelfstandige. Dat en meer blijkt uit een grootschalig onderzoek van sociaal verzekeringsfonds ACERTA bij 2559 zelfstandigen over heel België.

In 2018 zegt 67,6 % van de zelfstandigen in Oost-Vlaanderen tevreden tot uiterst tevreden te zijn over de balans werk-privé. Zij die voorheen onder een ander statuut hebben gewerkt, zijn zelfs nog net iets meer tevreden dan wie meteen als zelfstandige aan de slag ging.

Koenraad De Lathouwer, Manager Starters en Zelfstandigen: “Vreemd is dat niet. Wie later de stap zet naar zelfstandigheid, heeft daar bewust over nagedacht. Zo iemand is per definitie ook al wat ouder, heeft al wat (meer) bagage, meer ervaring, weet al beter wat hij/zij waard is. Veel kans ook dat eventuele kinderen al wat ouder zijn en ook dat maakt de werk-privébalans eenvoudiger in evenwicht te houden.” Ondernemerschap bij 50-plussers zit volgens ACERTA dan ook in de lift.

Plussen: je tijd zelf kunnen indelen en doen wat je graag doet

De motivator die het vaakst wordt genoemd is het feit dat je als zelfstandige je eigen tijd kunt indelen. 41,4 % zet dat feit ook op nummer één. Kunnen doen wat je graag doet, eigen baas zijn en de waardering die je als zelfstandige van klanten krijgt, worden ook fel geapprecieerd.

Verlanglijstje: minder uren, minder administratie

“Toch is het – uiteraard – niet allemaal rozengeur en maneschijn”, relativeert De Lathouwer ook meteen. “Natuurlijk zijn er hindernissen waar zelfstandigen tegenaan lopen. Neem de fel geapprecieerde vrijheid om de eigen tijd te kunnen organiseren. Daartegenover staat dat zelfstandigen van zichzelf toch ook moeten vaststellen dat ze meer uren doen dan goed is voor de juiste balans werk-privé.” Bij 42,6 % is dit valstrik nummer één. Financiële zorgen zijn ook een pretbederver. En de extra administratie die bij het zelfstandigenstatuut komt kijken, is nog zo een niet te onderschatten minpunt: 63,4 % ziet daar bijzonder tegenop.

Gemiddeld genomen presteert een ontevreden zelfstandige bijna 53 uur. Hij boet vooral in op qualitytime met het gezin, vrienden of zichzelf

Tevredener zonder werknemers dan met

We zien ook dat de volgende stap van veel zelfstandigen, naar de rol van werkgever, de balans werk-privé opnieuw bedreigt. Eén of meerdere werknemers vergroten de administratieve en de financiële druk op de zelfstandige. Maar waar we volgens de enquête mogen vaststellen dat eenmaal de kaap van 10 werknemers genomen, de werkgever weer meer rust vindt, blijft de Oost-Vlaamse zelfstandige zonder werknemers toch het meest tevreden.

De Lathouwer: “Nochtans, met de groei van het personeelsbestand wordt normaal ook de stap naar een bredere bedrijfsstructuur gezet, bijvoorbeeld met een hr-verantwoordelijke erbij. Dus, een tip voor de Oost-Vlaamse werkgever: als zelfstandige op tijd experts inschakelen en verantwoordelijkheden delegeren, komt de ervaring van het evenwicht werk-privé zeker ten goede.”

Ook hulplijnen aan de privé-zijde

Is er een onevenwicht tussen werk en privé, dan helt de balans meestal over in het nadeel van de privé. Opvallend is dat Oost-Vlaamse zelfstandigen die ontevreden zijn over hun werk-privébalans voor 32,7 % ontevreden zijn over hun werk en voor 57 % voor hun privé. Maar ook aan de privékant kunnen hulplijnen worden ingeroepen. Zo kan, bijvoorbeeld met dienstencheques, een deel van de huishoudelijke taken worden uitbesteed waardoor ook die druk kan worden verlicht.