ziekenhuis

Ziekenhuis speelt in op toenemende vraag naar ambulante psychiatrische hulp

LIER - Het Heilig Hartziekenhuis mag van het agentschap Zorg & Gezondheid zijn dagtherapie psychiatrie van vier naar negen plaatsen uitbreiden. Het ziekenhuis komt zo tegemoet aan de toenemende vraag naar ambulante psychiatrische hulpverlening.

De ambulante psychiatrische zorg richt zich op mensen die moeilijkheden ondervinden om hun dagelijkse activiteiten te organiseren, voor patiënten die nood hebben aan nazorg na hospitalisatie of voor patiënten waarbij intense ambulante ondersteuning een ziekenhuisopname kan voorkomen. Ambulante hulpverlening houdt in dat de patiënt hulp krijgt voor de psychiatrische klachten zonder te worden opgenomen in het ziekenhuis.

De dagtherapie PsycheLier biedt een groepsprogramma aan voor volwassenen met psychische problemen die voldoende stabiel zijn en zich niet (meer) in een crisis bevinden. Deze behandeling kan verschillende functies vervullen. Ze is intensiever dan een gesprek met een psycholoog of psychiater, maar minder ingrijpend dan een opname.

Groepstherapie

“We werken vanuit een patiëntgerichte benadering. Dat wil zeggen dat we de patiënt actief betrekken bij het onderzoeken van zijn eigen groeiproces. We proberen samen passende oplossingen te zoeken door te werken met concrete en haalbare doelstellingen. Het is een groepstherapeutisch aanbod onder begeleiding, binnen de domeinen psychische en lichamelijke gezondheid, wonen, werk en vrijetijdsbesteding”, verduidelijkt hoofdverpleegkundige Elisabeth Segers.

“Onze psychiatrische dagbehandeling is al sinds 2001 een vaste waarde in Lier, aangeboden door een competent en gedreven team”, zegt dokter Filip Auwerkerken. “Door de coronapandemie is de vraag naar psychologische hulpverlening in een stroomversnelling geraakt, waardoor deze uitbreiding van de capaciteit zeer welkom is.”