Prov A – portret CSA Kraakvers bio – 8504

Wordt CSA Kraakvers.bio de Korte Keten Kop ?

LIER – CSA Kraakvers.bio uit Lier is één van de vijf kanshebbers om het gezicht te worden van de Korte Keten in de provincie Antwerpen. Bij Korte Ketenverkoop is er rechtstreeks contact tussen de lokale voedingsproducent en de klant/consument.

In de aanloop van de Week van de Korte Keten (4 tot en met 12 mei) zoekt de provincie Antwerpen naar hét gezicht van de Korte Keten in de provincie. Alle Antwerpse hoeve- en streekproducenten konden zich kandidaat stellen, en uiteindelijk bleven er vijf kanshebbers over. Tot 24 april kan iedereen op www.weekvandekorteketen.be/korte-keten-kop stemmen op zijn of haar favoriete Korte Keten Kop.

Ook uit onze regio is er een kanshebber: CSA Kraakvers.bio uit Lier. In 2014 kochten Ioana Simionescu en haar man een hoeve die bijna 10 jaar leeg stond. Ioana creëert hier een gemengde biologische groenten- en fruitboerderij die zo dicht mogelijk bij de natuur staat. De dieren en de planten die hier groeien, dragen het biolabel.

Ioana formuleert de doelstelling van Kraakvers.bio zo: “Via landbouw mensen verbinden met elkaar, met de natuur en met de plek waar we wonen en leven.”

Samenwerking

Elke vrijdag verkoopt ze in haar boerderijwinkel zelfgeteelde biologische groenten, fruit, bloemen en honing. Daarnaast biedt Ioana in samenwerking met een aantal lokale bioboeren ook zuivel en vlees aan. “We weten hoe druk mensen het hebben en willen het makkelijker maken om gezonde voeding op tafel te zetten. Vanaf deze lente breiden we trouwens uit met extra abonnementen voor pakketten of zelfoogst.”

Ioana is daarnaast de drijvende kracht achter Boeren & Buren in Lier, Berchem en Antwerpen. Ze betrekt ook bewust heel wat lokale partners bij haar biohoeve zoals de Natuurpunt-afdeling de Wielewaal en vogelwerkgroep Luscinia. Ze haalt steevast hakselhout op uit natuurgebied de Jutse Plassen en vogelkijkers volgen de akkervogels in de speciale fauna-akker van Kraakvers bio.

Eén van de streefdoelen van Ioana is het opnieuw aantrekkelijk maken van landbouw als carrièrepad. Zelf is ze ingenieur van opleiding. “Maar ik voelde na een aantal jaar dat de wereld voldoende ingenieurs had, en dat er te weinig inspanningen gebeurden voor de waardering en het beschermen van natuur.”