Wolstory is verhuisd naar het centrum van de stad. Sinds augustus vorig jaar huurde zaakvoerster Gabrielle via M.E.S.T., de Mechelse vzw die starters helpt, een pand in de Maurits Sabbestraat. Het verhaal van Wolstory is ongewoon. Gabrielle is in het dagelijks leven actief als zelfstandig kredietmanager. Ze analyseert de financiële gezondheid van bedrijven. “Maar buiten mijn job was ik altijd al gepassioneerd bezig met breien en naaien. Dat gaf me rust. Toen ik in 2023 te maken kreeg met een burn-out, heeft het handwerk me ook geholpen om weer beter te worden. Bovendien had ik al altijd de droom om een eigen zaak te starten. Maar dat moest meer zijn dan gewoon een wolwinkel. Ik wou mensen samenbrengen om te breien. Wat voor mij ook belangrijk was, is dat de garens en de materialen duurzaam moesten zijn.”
Dat concept sloeg aan. Steeds meer mensen vonden de weg naar Wolstory. Volgens Gabrielle zijn dat heus niet alleen bomma’s en huismoeders. Blijkbaar kiezen ook steeds meer jonge mensen ervoor om hun sokken, sjaals of truien zelf te maken.
Net als in de vroegere locatie ziet ook de nieuwe winkel in de Befferstraat eruit alsof het een huiskamer zou kunnen zijn. “Dat is ook de bedoeling”, zegt Gabrielle. “Mensen kunnen hier ook gewoon komen zitten om te breien of te haken. Het enige verschil is dat nu een definitieve locatie is. Het pand bestaat uit twee delen. Het gedeelte dat nu al open is, wordt gebruikt als winkel, het tweede gedeelte dat daarmee in verbinding staat wordt een brei- en haakcafé. Je kan er dus ook gewoon iets komen drinken of een taartje eten. Zo hoop ik dat de community nog wat meer kan groeien.”
“Het is eigenlijk een upgrade van het komen haken en breien in de winkel wat nu al mogelijk was. Zo wordt Wolstory het eerste brei- en haakcafé in Mechelen. Hier zal ook veel meer passage zijn dan in de Maurits Sabbestraat. We hadden daar gelukkig wel veel enthousiaste klanten die steeds terugkwamen. Maar ik voelde dat er nood was aan een winkel met dit concept.”
Voorlopig behoudt Gabrielle ook nog haar job als kredietmanager. Dat betekent dat ze met personeel zal moeten werken voor het café. “Mijn bedoeling is om te werken met mensen met een beperking. Dat sociale aspect is belangrijk voor mij.”
Wolstory bestaat volgens Gabrielle uit twee grote luiken. “Eén: ik wil enkel garens en wol met een verhaal verkopen. We hebben bijvoorbeeld garens waarvan de opbrengst naar ‘Red het regenwoud’ gaat en ik heb garens die gerecycleerd zijn uit oude jeansbroeken. Ik verkoop ook een gamma garens met het GOTS-certificaat. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard en het is een internationaal keurmerk dat beoordeelt of textiel milieuvriendelijk en sociaal verantwoord geproduceerd is.”
Het tweede luik van Wolstory draait om verbinding. “Je kan in onze winkel, en binnenkort in ons café, gewoon komen breien zonder dat je iets hoeft te kopen. De huiselijke inrichting van de winkel zorgt voor rust. Mensen kunnen zichzelf zijn en komen op die manier makkelijker uit hun sociaal isolement.”