“Als modern bouwbedrijf met een sterke innovatiedrang zijn we continue op zoek naar oplossingen om efficiënter te gaan bouwen, beter te plannen en onze faalkosten drastisch te verlagen. In een competitieve sector als de onze is het dan ook absoluut noodzakelijk om manieren te vinden om de kloof tussen de planningsfase en het bouwproces te dichten. Door de vooruitgang op de werf te koppelen aan virtuele bouwmodellen, bijvoorbeeld. Artificiële intelligentie (AI) en machine learning on edge (ML) zullen ons helpen om faalkosten en vertragingen maximaal te vermijden”, zegt Tom Willemen, CEO van Willemen Groep.
De bouwgroep screent voortdurend startups die hen hierbij kunnen helpen en mee willen bouwen aan het bouwbedrijf en bij uitbreiding de bouwsector van de toekomst. “We hebben geen uitgebreide R&D-afdeling omdat we voor heel wat zaken samenwerken met sectororganisaties zoals WTCB en OCW en we daarenboven geloven in de samenwerking met jonge bedrijven die vertrouwd zijn met de allernieuwste technologieën en voldoende wendbaar zijn om snel te kunnen schakelen. Balloon Inc. is daar een typisch voorbeeld van. Het is een sterk team van vier burgerlijk ingenieurs, elk met hun eigen expertise en specialisaties”, zegt Alexander Laquiere, Directeur Strategie & Innovatie van Willemen Groep.
Balloon Inc. ontwikkelde AICON, een oplossing die met slimme camera’s analyseert en leert wat er op een bouwwerf gebeurt. Van personeel dat zich verplaatst over machines en vrachtwagens die operationeel zijn, tot de stroom van goederen en materialen. Algoritmes detecteren automatisch activiteit in toegewezen regio’s om bouwbedrijven te voorzien van actuele informatie. Ligt het betonstorten voor op schema? Verloopt het graven volgens plan? Welke delen van de bouw lopen achter? Geavanceerde algoritmes analyseren, leren en waarschuwen bouwbedrijven automatisch.
Het resultaat is een betere planning, minder verspilling en een efficiëntere en meer kosteneffectieve bouw. Django Liénart, Business Developer bij Balloon Inc. “Alles tot aan de bouwfase van een project is al grotendeels gedigitaliseerd. Nu is het tijd dat de bouwwerf zelf een inhaalbeweging maakt. Met onze oplossing krijgen bouwbedrijven toegang tot ongekende data. Hoe lang het duurt om het beton te storten, hoeveel graafmachine-uren zijn er aan een opgraving zijn besteed, hoe lang is een kraan ter plekke al operationeel, en nog veel meer.”
Alexander Laquiere is ervan overtuigd dat het BoB-project (BIM on Building Site), dat industriële partners en academische onderzoekers samenbrengt, ruimte zal bieden om slimme gegevens van de bouwwerf te combineren en die bovenop een virtueel model te leggen, zodat bouwbedrijven efficiënter kunnen bouwen. “Door de reële en virtuele voortgang in elke fase van de bouw live te vergelijken, kunnen bedrijven de planning onmiddellijk aanpassen, budgetoverschrijdingen in de hand houden en faalkosten beperken. De nieuwe inzichten zullen beschikbaar worden gesteld in een online platform om een ongekende groei in bouwefficiëntie te stimuleren met correcte en live gegevens.”