“Voor ons is zowel de kwaliteit van de wijn als het esthetische van de wijngaard van belang”, legt Luc Houben uit. We vinden hem op zaterdagochtend tussen de wijnranken. “We willen dat mensen deel kunnen uitmaken van dit project, de wijngaard kunnen beleven en hen samenbrengen rond dit stukje natuur; bijna als een tuin. We blijven ver weg van industriële toestanden.”
Dat wil niet zeggen dat de drie kersverse wijnbouwers geen professionaliteit aan de dag leggen. “We zijn dan wel een boetiek-wijngoed, toch maken we gebruik van de laatste technologieën in ons proces”, legt Houben uit. “Dat moet ergens ook, want je werkt met de natuur. Dan ben je afhankelijk van een resem factoren waar je nul controle over hebt. Het weer, ziektes, vogels, noem maar op.”
Lees ook: Drie vrienden starten samen wijndomein Coninckxbeeck, dat 7.000 wijnstokken zal tellen: “We hebben alle drie een passie voor wijn”
“Ook de samenstelling van je bodem is een heel belangrijk gegeven”, pikt Bart De Vleeschouwer in. “Wat zit er wel en niet in je bodem? Wat moet aangevuld worden? Hoe zit het met de drainage?”
De eerste oogst
De drie hebben geen achtergrond in druiven telen of wijn bouwen. Luc Schelfhout teelde vroeger wel bloemkool en heeft dus het meest ervaring in landbewerking. Luc Houben is algemeen directeur bij Kellanova voor België en Nederland en Bart De Vleeschouwer is sinds één jaar apotheker op rust. “Ik zocht een nieuwe uitdaging en het woordje ‘uitdaging’ is hier wel op zijn plaats,” zegt Bart daarover.
“Gelukkig worden we bijgestaan door Dirk-Antoon Samyn, die ons helpt bij de ontwikkeling van de wijn.” Samyn is een bekende naam in het Belgische wijncircuit. Zo won hij in 2015 nog de finale van de Europese Champagnewedstrijd. Hij zit al meer dan dertig jaar in de branche en is oprichter van de WOW (West- en Oost-Vlaamse vereniging voor wijnbouwers).
“Hij is even geleden naar Puurs verhuisd en heeft zich toen aangeboden om ons te begeleiden in dit project”, legt Bart uit.
Belgische wijnbouwers
“Vorig jaar was dit hier een braakliggend terrein”, zegt Bart. “Op één jaar tijd hebben we het perceel tot leven gewekt. So far so good.” De volgende stap is het maken van de wijn, dat wordt gedaan in de hangaar van Luc Schelfhout.
Wanneer kunnen liefhebbers dan voor het eerst een glas Coninckxbeeck heffen? “De eerste oogst verwachten we in september of oktober 2025. Daarbij zijn er twee opties. Als we kiezen voor een stille wijn (zonder koolzuurgas red.), dan kunnen we klaar zijn tegen het jaar daarop in juni. Kiezen we voor een mousserende wijn, en die kans is groot, dan moet die wijn even liggen sur lattes (gisting op fles red.) en spreken we over 2026”, vertelt Luc Houben.
Wie aan mousserende wijn denkt, denkt misschien aan Champagne. Is het klimaat in Puurs dan geschikt om een gelijkaardig product op te leveren? “Als je de klimatologische kaarten erop natrekt, zie je dat het klimaat hier in Vlaanderen exact hetzelfde is als in Reims dertig jaar geleden. Het is niet voor niets dat België het sterkst groeiende wijnland is in Europa. De wijnbouw is echt booming business in ons land.”