Het idee voor een fietskoerier in Lier kreeg concrete vorm in de corona-periode. Werkmmaat vzw startte toen samen met de stad Lier een ad-hoc fietskoerierdienst op.
Stad Lier zorgde voor de communicatie, betaalde een gedeelte van de werkuren en kocht een cargo-bak met bestickering aan voor de bakfiets. Dit proefproject werd ondertussen verlengd tot eind 2021 voor de commerciële piekperiodes Pasen, Moederdag, Local Friday, Sinterklaas, Kerst.
Professionele fietskoerierdienst Werkmmaat vzw merkte dat er veel vragen waren waar ze niet op konden inspelen: een constante dienstverlening met ook mogelijkheden voor zaterdag- en avondleveringen bijvoorbeeld. Of aangepaste technologie. Na evaluatie van het tijdelijke project, bleek er zowel bij de gemeentes in en buiten de regio en lokale handelaars veel vraag te zijn om deze service te continueren. Dit deed het idee rijpen om een volwaardige en professionele fietskoerierdienst op te zetten, met meer mogelijkheden en een volwaardig begeleidingstraject voor de fietskoeriers.
Bram Dekoning, Coach Lier & Projectontwikkelaar Antwerpse Zuidrand Werkmmaat vzw: “Als lokale diensteneconomiebedrijf willen we haalbare jobs met toekomst creëren. We creëren werkplekken voor medewerkers met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt met coaching- en opleidingsmogelijkheden. Doel is dat deze medewerkers uiteindelijk in het reguliere arbeidscircuit terechtkomen. Met de geplande fietskoerierdienst geven we een duurzame impuls aan een bloeiend en veilig Liers stadscentrum met florerende lokale handelaars”.
Het duurzame transport van de fietskoerier biedt extra kansen, vooral voor circulaire projecten. Zo kunnen niet alleen maaltijden en producten geleverd worden, maar ook andere zaken, bijvoorbeeld herbruikbare verpakkingen en afval, terug meegebracht worden.
Bovendien zijn dit nuttige en leerrijke jobs voor de medewerkers van Werkmmaat vzw. De job van fietskoerier is er eentje met toekomst, gezien de huidige ontwikkelingen in duurzame stadslogistiek. Philippe Lovens, CEO Urbike: “We ondersteunen lokale besturen, vzw’s en bedrijven bij het opzetten van fietskoerierdiensten als een duurzaam economisch model dat sociale tewerkstelling oplevert. Urbike promoot het vervoer van goederen per fiets. Ons doel is bestelwagens en lichte vrachtwagens geleidelijk te vervangen door cargofietsen voor de laatste kilometers.”