Het roosteren van voeding, niet enkel koffie maar ook bijvoorbeeld cacao en mout, is een energie-intensief proces. Jaarlijks stoten de grote voedingbranders samen 10 à 15 miljoen ton CO2 uit. Om groene koffiebonen te roosteren is dan ook veel hitte nodig: het klassieke brandproces gebeurt in een grote trommel, waarin de bonen voor zes minuten op 600 graden worden gestookt. Dan worden de bonen afgekoeld met water en herhaalt het proces zich.
Het Belgische bedrijf CEE ontwikkelde daarom een fundamenteel ander brandproces. “Door de bonen op een soort tapijt te leggen en in verschillende kamers te laten passeren met telkens heel specifieke lucht- en temperatuurvoorwaarden, kunnen we op ‘maar’ 200 tot 230 graden branden, zegt eigenaar Koen Bosmans. “We halen hetzelfde resultaat met maar een derde van de nodige energie.”
(De tekst gaat verder onder de foto)
CEE is gevestigd in Waals-Brabant maar bouwt alle machines in Geel. “Sinds 2007 bouwen we zware thermische installaties, die we ontwikkelen in ons laboratorium”, zegt Bosmans. “In 2017 hebben we een eigen koffiebranderij opgericht, Ray and Jules. Daarmee willen we aantonen dat onze technologie ook echt werkt.”
Ray and Jules brandt zo’n 150 ton koffiebonen per jaar. Bij Beyers Koffie in Puurs-Sint-Amands zal het gaan om een lijn voor maar liefst 12.000 ton. “Het is een wereldwijde primeur dat dit op industriële schaal zal gebeuren”, zegt Cory Bush, CEO van Beyers Koffie. “We zitten nog in de ontwerpfase. Als alles goed gaat, nemen we de productielijn midden 2025 in gebruik.”
Ray and Jules brandt zo’n 150 ton koffiebonen per jaar. Bij Beyers Koffie in Puurs-Sint-Amands zal het gaan om een lijn voor maar liefst 12.000 ton. “Het is een wereldwijde primeur dat dit op industriële schaal zal gebeuren”, zegt Cory Bush, CEO van Beyers Koffie. “We zitten nog in de ontwerpfase. Als alles goed gaat, nemen we de productielijn midden 2025 in gebruik.”
Groene energie
Beyers Koffie brandt in totaal tussen de 30.000 en 35.000 ton koffiebonen per jaar. De elektrische roosterlijn zal op termijn een van de drie bestaande roostermachines vervangen. De elektriciteit voor de nieuwe lijn zal groen zijn. “We hebben al zonnepanelen op ons dak liggen”, zegt Bush. “En de energie die we aankopen, is ook 100% groen.”
(De tekst gaat verder onder de foto)
Op termijn zal de nieuwe methode Beyers geld uitsparen, gelooft Bush, maar nog niet meteen. “Gas is op dit moment nog een pak goedkoper dan elektriciteit. Maar we geloven dat energie uit fossiele bronnen op termijn duurder zal worden en dat we dan geld zullen uitsparen. En het gaat ons niet alleen om het financiële voordeel: we willen actief inzetten op verduurzaming.”
Het contact tussen Beyers en CEE kwam tot stand omdat Ray and Jules groene koffiebonen koopt bij een ander dochterbedrijf van Sucafina, de groep waar Beyers deel van uitmaakt. “Maar we staan al langere tijd in contact met verschillende wereldspelers in de koffiesector”, zegt Bosmans. “Dit is een contract zoals er nog meerdere in de pijplijn zitten. Onze technologie is trouwens nog voor andere voedingsproducten toepasbaar. Zo verkochten we recent een installatie voor cacao aan een bedrijf in Congo.”