Afbeelding1 Managing director Paul Ribus bij een ‘cobot’. Foto Dirk Vertommen

Wereldleider in automatisatie is 25 jaar in België: “Overal komt wel een robot van Fanuc aan te pas”

MECHELEN - “Als je even rondkijkt, dan zie je waarschijnlijk weinig dingen waar bij het productie- of afhandelingsproces géén robot van Fanuc aan te pas gekomen is”, zegt Paul Ribus, managing director van Fanuc Benelux. Het van oorsprong Japans bedrijf viert dit jaar zijn 25ste verjaardag in België. Reden genoeg om een bezoekje te brengen aan het prachtige nieuwe bedrijfsgebouw in het Industriepark Mechelen Noord.

“Wij leveren robots aan verschillende sectoren. In welke industrie je ook actief bent: Fanuc is het aanspreekpunt voor alle uitdagingen rond ‘factory automation’. Ons bedrijf is op dat vlak wereldwijd marktleider. Fanuc levert industriële robots, CNC-besturingen, Robodrills (verticale freesmachine, red.), Robocuts (EDM-machines, red.) en Roboshots (servo-gestuurde spuitgietmachines, red.) voor de automatisering van de maakindustrie”, zegt Ribus.

De hoofdzetel van Fanuc ligt in Japan, aan de voet van de berg Fuji, maar het bedrijf is verspreid over de hele wereld actief. “Alleen al in Europa hebben we 26 kantoren”, zegt Paul Ribus. “Vanuit ons kantoor in Mechelen zijn we verantwoordelijk voor België, Nederland en Luxemburg. We werken er met 47 medewerkers, maar er staat nog een aantal vacatures open. In de Benelux verdelen we meer dan tienduizend Fanuc-producten.”

 

De robots van Fanuc vinden hun toepassing in verschillende sectoren. Hier worden ze bijvoorbeeld ingezet voor het inpakken van materiaal. Dirk Vertommen

Academy

Naast de verkoop van robots staat het bedrijf vanuit Mechelen ook in voor een aantal diensten en ondersteunende functies. “In tegenstelling tot conventionele service- en ondersteuningsproducten gaat Fanuc ervan uit dat de wensen van elke klant anders zijn. Daarom zijn wij flexibel genoeg om tegemoet te komen aan de soms zeer specifieke wensen. Zo bieden wij bijvoorbeeld een complete reeks oplossingen aan voor voorspellend, preventief en reactief onderhoud, een zeer uitgebreide catalogus met reserveonderdelen en een omvangrijke portfolio met zowel standaardtrainingsprogramma’s als pakketten op maat. Ook ons opleidingscentrum Fanuc Academy is in Mechelen gevestigd.”

 

De robots worden gemaakt in japan. Foto Dirk Vertommen

Opties

De standaardrobots worden gemaakt in Japan, maar ze worden achteraf vaak nog aangepast aan de wensen van de klant. “Je zou het kunnen vergelijken met een auto: je hebt de standaardversie waar je dan nog allerlei opties aan kunt toevoegen. Op dezelfde manier kies je een robot in functie van het werk waarvoor hij bestemd is. Die robot kun je dan uitbreiden met software of hardware.”

Volgens Paul Ribus is veel van wat je rondom je ziet ooit behandeld geweest door een robot van Fanuc. Een stelling die we niet kunnen ontkennen als we een blik werpen op het lijstje van bedrijven die klant zijn bij Fanuc Benelux. We zien Lotus Bakeries – bekend van de speculoos –, Friesland Campina van de zuivelproducten, Mondelez van de koekjes, Audi Brussel, Kraft van de voeding, Dovy van de keukens, Asco Industries van aerospace en ga zo maar door. Ook het Mechelse bedrijf Continental even verderop in het industriepark werkt met robots van Fanuc.

 

Ook het Mechels bedrijf Continental is klant bij Fanuc. Foto Dirk Vertommen

Mechelen

In België bestaat Fanuc sinds 1997, maar pas in 2007 kwam het bedrijf zich in Mechelen vestigen. “Alles begon 25 jaar geleden in Antwerpen, toen we daar robots mochten leveren aan de fabriek van General Motors die ondertussen verdwenen is. We zaten toen in Boom. Al snel werd het gebouw daar veel te klein en verhuisden we naar Mechelen. We vonden een pand in het Industriepark Mechelen-Noord. Wee bleven groeien en in 2020 hebben we de eerste steen gelegd van dit nieuwe gebouw. Het is ontworpen door het Mechelse architectenbureau Tecro&Krea. In juni zitten we hier een jaar. Het gebouw straalt helemaal uit wie we zijn.”

Zoals elk bedrijf is ook Fanuc op zoek naar nieuwe medewerkers met technische profielen. Daarom heeft het bedrijf programma’s ontwikkeld voor leerlingen van technische scholen. Zij kunnen de nieuwste technieken komen uitproberen bij Fanuc in Mechelen. “Eerst geven we een opleiding aan de leerkrachten, daarna gaan de leerlingen aan de slag met een offline simulatiepakket”, zegt Paul Ribus.

 

Een cobot werkt samen met de operator van een machine. Foto Dirk Vertommen

Paul Ribus neemt ons mee naar de showroom, waar verschillende robots opgesteld staan. “Dit is bijvoorbeeld geen robot, maar een cobot”, legt Paul ons uit. “Cobots zijn de nieuwste technologie op robotgebied en hebben de wereld van automatisering flink veranderd. De naam ‘cobot’ is een afgeleide van ‘collaboratieve robot’. De robots zijn collaboratief omdat ze veilig kunnen samenwerken met mensen. Ze zijn uitgerust met gevoelige sensoren die de robot een soort van ‘gevoel’ geven. Als de robot wordt onderbroken tijdens zijn werk, schiet hij in een veiligheidsstand. Traditionele robots zouden hun weg gewoon vervolgen en kunnen mensen zo verwonden.”

Toekomst

Ook voor de automatiseringsector is de coronacrisis volgens Paul Ribus een keerpunt geweest. “Bedrijven hebben gezien dat ze heel sterk afhankelijk zijn van mensen en van de logistiek. Ze beseffen ook dat het niet altijd een voordeel is om de productie buiten Europa te doen. Meer en meer bedrijven denken eraan om die productie weer lokaal te organiseren. Daarom zetten ze vaak de stap naar automatisering. Of die automatisatie dan niet ten koste gaat van jobs? Nee, integendeel. Het gaat net jobs creëren, zeker als de productie opnieuw lokaal gebeurt. Er komen ook nog steeds nieuwe technieken bij. Vooral ‘vision’ (slimme camera’s) en ‘artificial intelligence’ zorgen voor meer mogelijkheden in de automatisering. Zo hebben we bijvoorbeeld nu al robots staan die fracties die verkeerd gesorteerd zijn herkennen en uit het afval kunnen halen.”