Zoppa-BrittVanderBorght-jdw-034 Foto's: Joren De Weerdt.

W817-actrice Britt Van der Borght uit Lier maakt natuurlijke zepen

KONINGSHOOIKT - Alsof je badkamer een kuuroord is, waar handen wassen een heerlijke beleving is. Dat effect creëert actrice Britt Van der Borght met Zoppa, in haar zeepziederij in het landelijke Koningshooikt in Lier. “Al onze zeepproducten worden gemaakt met respect voor lichaam, natuur en milieu om de wereld ecologischer en duurzamer te maken”, toont Britt.

Het is dertien jaar geleden dat Britt haar huis in hartje Antwerpen inruilde voor een boerderij in het landelijke Koningshooikt, een deelgemeente van Lier. Van W817 tot de Winterrevue: iedereen kent Britt Van der Borght als actrice, maar in de boerderij ontluikte een passie. Op het podium speelde ze een rol. Zoppa, dat is Britt zelf. “Er gaat niets boven het maken van natuurlijke producten, met toevoeging van eigen geteelde kruiden en bloemen”, vertelt Britt, terwijl we vanuit de zeepziederij op de tuin uitkijken. “Dit is de plek waar ik ooit het eerste zaadje van ons zeepverhaal letterlijk en figuurlijk plantte.”

 

Foto: Joren De Weerdt.

“Mijn liefde voor kruiden en bloemen kreeg ik mee van thuis. Hadden we griep, een verkoudheid of een kwaaltje, dan kwam ons moeder altijd met een of ander middeltje uit haar kruidenboeken. Een muggenbeet, daar legde ze een gekneusd blad weegbree op. Verse netelsoep was voor mij in de jaren 70 een Harry Potter-belevenis avant la lettre. En de geur van verse kamille blijft gelinkt aan een frisse haarspoeling tijdens zomerse dagen, om mijn blonde haar op te lichten. Toen we hier op de boerderij in Koningshooikt kwamen wonen, kon ik me dan ook helemaal uitleven in de moes- en kruidentuin. Het begin van een eindeloze ontdekkingsreis.”

Britt maakte al gretig gebruik van haar steeds evoluerende keukentuin toen een nieuw idee begon te rijpen. “Nadat ik mijn vriendinnen had bestookt met verse groenten en kruiden, begon ik verzorgingsproducten te maken. De natuurlijke wonderen van de tuin werden geïmplementeerd in Zoppa. De kruidenliefde van ons moeder is niet voor niks geweest”, klinkt het dankbaar.

 

 

Zoppa-BrittVanderBorght-jdw-010
Foto: Joren De Weerdt.

In Britts zeepziederij staan de ingrediënten klaar om Osiris te maken, de nieuwste zeep uit het gamma. “Het voelt even onwennig, want het is de eerste keer dat iemand toekijkt”, erkent Britt, maar dat ongemakkelijke gevoel is meteen weg. Zodra ze aan de slag gaat, begint ze liefdevol te vertellen. “Ik werk op de traditionele manier, zoals de vorige generaties dat deden. De cold process-methode is een trage manier van zeepzieden. Omdat de olie niet te sterk verhit wordt, blijven de werkzame stoffen behouden. In veel industriële zepen wordt de ontstane glycerine weggeschraapt. Bij mij blijft de glycerine erin: hierdoor verzorgt, voedt en hydrateert de zeep de huid op een veilige manier.”

“Voor al mijn zepen meng ik verschillende oliën met een specifieke werking. Kokos, cacao, mangoboter, shea butter maar ook sesam- en amandelolie. Heel belangrijk is dat ik alleen werk met pure en natuurlijke ingrediënten, biologisch geteeld en ecologisch verantwoord. Zelfs de verpakking is herbruikbaar of recycleerbaar. Duurzaamheid is cruciaal.”

Cake

Terwijl Britt vertelt, hier en daar een paar keukengeheimen weglatend, zijn alle oliën samengevoegd. “Nu komt de loog erbij en zo start het verzepingsproces. Ik mix en roer, waardoor de moleculen veranderen in zeep. Dan volgt de geur. Ruik eens: heerlijk, toch? De geur is afkomstig van de gebruikte etherische oliën en kruiden, zonder synthetische toevoegingen.

 

Foto: Joren De Weerdt.

Eens het mengsel dikker begint te worden, kan de zeep in de moule. Dat noemen we een cake: de vorm van de moule doet daar ook aan denken. Per batch maak ik meestal twee volle emmers, goed voor acht cakes. Na twee dagen rusten, komen ze uit de moule, om in stukken gesneden te worden. Daarna gaan ze nog minstens vier weken in de droogkast. Het vergt dus wel wat geduld en planning. Zeep kan je echt niet zomaar een dag op voorhand maken.”

Britt staat zichtbaar te genieten, ook al deed ze dit al honderden keren eerder. “Dit is ook zo interessant, het scheikundige aspect maakt het proces magisch. En het eindresultaat is de zeep die velen nog kennen omdat ze die in hun kindertijd op het schap zagen liggen.”

Het begon ooit met flower power, een zeep met zachte amandel-, zonnebloem- en abrikozenpitolie, goed voor de zeer gevoelige huid. Intussen is het gamma sterk uitgebreid. Met zepen die ogen als een lekkere cake of een stijlvol tegeltje. “Die verschillende prints zijn plezant en spannend. Geen twee zeepbars zien er hetzelfde uit.” De namen zijn al even speels. Het zomerse Sonny and Care is gemaakt met kokos en sinaasappel. “Ik hoorde bij het bedenken toevallig Sonny and Cher op mijn playlist en ik had een naam. Bonnie and Clay bevat avocado, groene klei en actieve koolstof. Bij acne of een vettere huid werkt de klei antibacterieel en droogt ze de huid, de avocado zorgt voor een hydraterende balans.”

 

Britt met de cast van W817.
Britt met de cast van W817. © BELGAIMAGE

Niet alleen de tuin, ook andere mensen blijven inspireren om nieuwe zepen uit te proberen. “Vorige zomer stond ik voor het eerst op creatieve markten. Heel inspirerend: door de verschillende gesprekken kwam ik bijvoorbeeld op het idee van een shampoobar. Ik kreeg ook de suggestie om koffiezeep te maken. Die werk ik tegen de zomer uit.”

Maar eerst is er nog de lente. “Mijn favoriete seizoen! De grond is er klaar voor en ik ook. Zeep is seizoensgebonden. Er komt nog een frisse zeep voor de lente, met citroengras bijvoorbeeld. En ik kijk al zo uit naar de brandnetels! Die zullen in het atelier hangen om te drogen.” We zijn intussen drie uur verder en het woord ‘acteren’ is nog altijd niet gevallen. “Mijn hart zit in Zoppa. Dan moet ik eerlijk zijn met mezelf en een keuze maken. Het podium liet ik voor nu vallen. Het is overweldigend hoeveel nieuwe zeep-ideeën er zijn. Die moeten er allemaal nog uitkomen!”

Zoppa was voor Britt een groeiproces van jaren. Zeepproducten op de markt brengen, mag ook niet zomaar. “Er gelden strikte regels, en dat is maar goed ook”, meent Britt, die de nodige cursussen volgde. Maar ook dan moeten de betrokken producten getest worden, om de invloed op huid of haar te meten. Een duidelijk overzicht van de gebruikte grondstoffen is vereist en wat op het etiket komt, is al even strikt omschreven. Een hele regelgeving dus, maar dat deert Britt niet. “Zeep maken, is voor mij een manier van leven. De huid is ons grootste orgaan. Daar kunnen we inwendig voor zorgen, door een goede voeding. Steeds meer mensen zien in dat de buitenkant ook de beste zorg verdient. Van onbewust handen of haar wassen, kunnen we terug een mooi moment maken. We zorgen zo niet alleen voor ons lichaam maar ook voor de natuur. Ik hoop mensen te inspireren om bewuster om te gaan met de producten die we gebruiken en zo zorg te dragen voor de volgende generaties.”