Rentree event

Voka pleit voor invoering jobbonus

REGIO - Wie werkt, moet op het einde van de maand beter af zijn dan wie niet werkt. Die oproep heeft Voka gelanceerd op de Voka Rentrée XL, in aanwezigheid van Vlaams minister-president Jan Jambon en de partijvoorzitters. "Voer de jobbonus dringend in. Dit jaar nog. En toon dat Vlaanderen zijn arbeidsmarktbeleid zélf in handen neemt", stelt Wouter De Geest, voorzitter van Voka vzw.

“Op dit moment krijgen bedrijven in Mechelen en Kempen 6.586 vacatures niet ingevuld. Dat is ongezien in de voorbije 20 jaar. Als je ook de uitzendarbeid en studentenjobs meetelt, kom je voor de regio op meer dan 20.000 beschikbare jobs waar nu personeel voor nodig is. In Vlaanderen gaat het om zo’n 200.000 openstaande vacatures. Ongezien”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. “Op de Voka Rentrée XL, de aftrap van het politiek-economisch werkjaar, hebben we als Voka duidelijk gemaakt wat we van onze politici verwachten.”

Maak het verschil tussen werken en niet-werken groter. Wie werkt, moet op het einde van de maand beter af zijn dan wie niet werkt. Voer de jobbonus dringend in. Dit jaar nog.

Vlaanderen moet eigen accenten leggen voor het arbeidsmarktbeleid. Zo kan het geen taboe zijn om de duur en de hoogte van de werkloosheidsuitkering variabel te maken en bijvoorbeeld eerst hogere en daarna lagere uitkeringen toe te kennen, degressief in de tijd.

Maak meer flexibiliteit mogelijk in onze arbeidswetgeving. Zonder flexibiliteit rond nachtarbeid, weekendwerk, arbeidstijden en overuren laten we bestelwagens vol gemiste groei naar onze buurlanden vertrekken.

Voka noemt de strijd tegen de klimaatverandering de allergrootste uitdaging van deze eeuw. Een koolstofarme economie is een noodzaak om ook in de toekomst nog bloeiende bedrijven te hebben. Het energievraagstuk speelt een belangrijke rol in de klimaatstrijd. De transformatie naar een duurzame economie vraagt een duurzame en verzekerde elektriciteitsproductie aan een concurrentiële en voorspelbare prijs.

Welke energiemix er komt, is een politieke beslissing. Maar elke beslissing zullen we toetsen aan drie criteria: de duurzaamheid, de prijscompetitiviteit en –stabiliteit en de leverzekerheid”, zegt Wouter De Geest.