Voka-KvK Mechelen sluit 2014 af met dubbel gevoel

Frédéric Achten“Op economisch vlak was 2014 een jaar dat een dubbel gevoel achterlaat”, zegt Frédéric Achten, algemeen directeur van Voka-Kamer van Koophandel Mechelen. “Eindelijk staan de politieke neuzen in sociaal-economische richting, wat onze ondernemingen heel wat opportuniteiten oplevert. Verschillende bedrijven uit het arrondissement Mechelen hebben alvast het goede voorbeeld gegeven en prijzen in de wacht gesleept of een uitblinkersrol opgeëist binnen hun vakgebied. Maar betogingen en stakingen bepaalden de voorbije twee maanden het publieke debat. Ook de cijfers van faillissementen en werkloosheidsgraad zijn niet bepaald geruststellend te noemen. Waakzaam blijven, is dus de boodschap.”

Zowel Voka – Kamer van Koophandel Mechelen als heel wat bedrijven uit het Mechelse zorgden ervoor dat de regio zeer ruim bekend geraakte. “Wij gingen zelf met een delegatie op verschillende economische missies, onder andere naar China, Maleisië, Singapore en Dublin”, blikt Achten terug. “Ook heel wat bedrijven hebben het arrondissement Mechelen mee op de kaart gezet. Ze waren leverancier van toonaangevende festiviteiten, zoals Schréder uit Bornem bij de Olympische Winterspelen en het WK voetbal, of Phlippo Showlights uit Lier met Tomorrowland. Anderen wonnen dan weer belangrijke prijzen zoals de Leeuw van de Export voor HTMS uit Mechelen, de Ecodesign Award van OVAM voor BULO uit Mechelen, drie awards voor The Book Seat uit Sint-Katelijne-Waver en een eerste medaille voor de Gouden Carolus Single Malt van stokerij De Molenberg (Het Anker). Verschillende bedrijven realiseerden ook hun internationale plannen, zoals Van Hool uit Koningshooikt dat een fabriek in Macedonië opende of het Mechelse Cardwise dat een Braziliaanse vestiging opende.”

Maar Achten wijst er tevens op dat de regio waakzaam moet blijven. “Uit de cijfers van Graydon blijkt dat er van januari tot en met november 2014 in het arrondissement Mechelen 11,42 procent meer faillissementen waren dan over dezelfde periode vorig jaar. Daarmee doet onze regio het bijzonder slecht in vergelijking met de globale Belgische cijfers, waar met 8,79% minder faillissementen een positieve trend waar te nemen is. Onze regio deelt nu ook in de klappen die de voorbije jaren elders zijn gevallen. Terwijl de rest van het land vorig jaar rampzalige cijfers op de faillissementstabel liet noteren, deden wij het toen nog bijzonder goed”, stelt Achten. “Ons hogere aantal faillissementen in 2014 komt mede door de aard van onze ondernemingen. We hebben veel bouw- en transportbedrijven, en faillissementen in de dienstensector en de logistiek zijn vaak het gevolg van faillissementen in andere regio’s die maanden geleden al werden uitgesproken.”