Brexit

Voka helpt bedrijven met Brexit

MECHELEN – De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben nog steeds geen akkoord over hun  toekomstige relatie. Ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen, zal de Vlaamse economie sowieso een nieuwe economische opdoffer te verwerken krijgen, en al zeker in het geval van een ‘no deal’. Om bedrijven nog beter klaar te stomen, lanceert Voka nu ook een brexit-FAQ. Die bundelt op één plek alle nodige info over alle aspecten – van douane tot verpakking – waar het vertrek van het VK een impact op heeft.

Een harde brexit kan Vlaanderen tot 28.000 jobs kosten en dus voor een tweede economische opdoffer zorgen bovenop de coronacrisis. Maar zelfs met een akkoord zal de impact nog altijd aanzienlijk zijn.

Belangrijke handelspartner
Vlaanderen drijft veel handel met het Verenigd Koninkrijk. Zo voerde Vlaanderen voor 25,75 miljard euro uit naar het VK en voerde het 14,62 miljard euro in uit het VK in 2019. Hiermee is het VK onze vierde grootste afzetmarkt en onze zesde grootste leverancier. Binnen België is het overigens vooral Vlaanderen dat handel drijft met het VK: Vlaanderen stond in voor 85% van de uitvoer en 88% van de invoer in 2019.

Nu of nooit
“Het is heel laat voor ondernemingen die nu nog de nodige maatregelen moeten treffen, maar nu kan het op het nippertje nog”,
zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. Heel wat Vlaamse ondernemingen die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk troffen al de nodige maatregelen zover dit mogelijk is. “Zo namen al honderden van deze bedrijven deel aan de infosessies van Voka met alle nodige informatie over de brexit en hoe het nu verder moet”, weet Hans Maertens.

FAQ
Om nog beter antwoord te bieden op alle mogelijke vragen, lanceert Voka nu ook een uitgebreide brexit-FAQ. Voortaan kunnen bedrijven op één plek alle nodige informatie terugvinden over alle aspecten waar de brexit een impact op kan hebben: www.voka.be/brexit-faq.

Brexitfonds
“Net zoals bij de coronacrisis zullen daarnaast steunmaatregelen vereist zijn in de onmiddellijke nasleep van de brexit”,
werpt Hans Maertens op. De brexit-taskforce van de Vlaamse regering voorziet alvast 83 miljoen euro extra steun voor bedrijven die getroffen worden door de gevolgen van de brexit. Dit zal gefinancierd worden met middelen uit het brexitfonds van de EU.

Als één van de zwaarst getroffen lidstaten is het belangrijk dat België aandringt op snelle duidelijkheid hierover. Daarnaast moet er ook proactief nagedacht worden over hoe België de verkregen middelen kan inzetten om onze ondernemers maximaal te ondersteunen in het opvangen van de gevolgen van de brexit.