Jaarlijks veranderen tot 20.000 scholieren in het secundair onderwijs van studierichting. Vaak omdat ze toch niet helemaal op hun plaats zitten. Bijvoorbeeld omdat ze van hun ouders in ASO moesten beginnen. Om daar iets aan te doen, opende werkgeversorganisatie Voka maandag het eerste Talentcenter. Het krijgt daarbij de financiële steun van de Vlaamse overheid, die een bedrag van 120.000 euro vrijmaakt voor het initiatief.
Lees ook: Talentcenter ondersteunt kinderen bij hun studiekeuze“Er gaat enorm veel talent verloren omdat kinderen en jongeren in de verkeerde richting zitten”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Daarom ontwikkelden we in samenwerking met de universiteit van Gent een reeks wetenschappelijk onderbouwde tests om te kijken waar de echte talenten van kinderen zitten. Het gaat onder meer om tests op vlak van intelligentie, motoriek en inzicht. Op basis van de resultaten krijgen de leerlingen een talentenrapport dat hen kan helpen bij de keuze voor een goede studierichting.”
“Verantwoordelijkheid nemen”
Het Talentcenter is gericht op leerlingen van 12 tot 14 jaar, ofwel het zesde leerjaar tot en met het tweede middelbaar. “Bij onze bedrijven merken we iedere dag hoe de krapte op de arbeidsmarkt voor uitdagingen zorgt”, zegt Maertens. “Daarom willen we onze verantwoordelijkheid nemen en jongeren op pad helpen. Op die manier kunnen we er niet alleen voor zorgen dat jongeren sneller voor de juiste opleiding kiezen, maar pakken we op langere termijn ook de tekorten op de arbeidsmarkt aan.”
Per dag kan een volledige klas alles tests afleggen. Maandag waren de leerlingen van de B-stroom van het SNOR in Duffel aan de beurt. “We moeten heel veel verschillende oefeningen doen. Van aanduiden of een woord echt bestaat of niet tot een opdracht met een VR-bril”, zegt Elise (15). Fien (13) vult aan: “Ik denk dat deze tests me zeker kunnen helpen bij mijn keuze. Ik wil graag verpleegkunde gaan studeren en iedereen zegt dat die opleiding echt bij me past. Ik verwacht dan ook dat het talentenrapport dat zal bevestigen.”
Zelfde filosofie
Algemeen directeur Stephane Berghmans is blij dat het Talentcenter een plek vond in Technopolis. “De filosofie van Technopolis en Voka is dezelfde, namelijk kinderen laten ontdekken wat ze leuk vinden en goed kunnen”, klinkt het. “Bovendien sluiten de proeven en tests van het Talentcenter mooi aan op het aanbod van Technopolis. Op die manier kunnen de kinderen beide combineren en nog meer verwonderd geraken over wetenschap en technologie. Want ook dat kan hun keuze beïnvloeden.”
Het eerste Talentcenter werd officieel geopend door Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), die ook enkele tests uitprobeerde. “Onbekend maakt vaak onbemind, dat is zeker zo bij het aanbod in het technisch- en beroepsonderwijs. Via het Talentcenter willen we technisch talent veel sneller op de juiste plek krijgen en niet verloren laten gaan”, zegt hij