De overbruggingslening werd ontwikkeld in de nasleep van de coronacrisis en nieuw leven ingeblazen vanwege de crisis die de oorlog in Oekraïne veroorzaakte. Begin dit jaar werd een herziene versie van de lening gelanceerd. Het plafond werd opgetrokken tot een maximaal leningsbedrag van 2 miljoen euro per onderneming en de steun werd ook beschikbaar voor grote ondernemingen, maar dan wel met een hogere rentevoet.
De liquiditeitsproblemen waar een onderneming mee kampt, moeten voortvloeien uit stijgende kosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Als die link onvoldoende duidelijk is, kan een aanvraag geweigerd worden. “‘We trekken alle lades open voor gezonde bedrijven, maar dan ook enkel voor gezonde bedrijven“, zegt Brouns. “De steun is doelgericht, tijdelijk en voorwaardelijk.”
Geen exploitatieverlies
De lening kan nog tot het einde van het jaar aangevraagd worden. Het aantal ondernemingen dat energiesteun nodig had, lag in het vierde kwartaal van vorig jaar lager dan verwacht. De regering stelde in totaal 250 miljoen euro ter beschikking voor het vierde kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van 2023. Van de 390 ondernemingen die een vooraanvraag indienden om de steun te ontvangen, vroeg maar 43 procent ook de finale uitbetaling aan.
Veel ondernemingen hadden uiteindelijk geen exploitatieverlies of zagen een minder grote stijging van de energieprijzen dan verwacht. In het vierde kwartaal van vorig jaar werd slechts voor 5,1 miljoen euro steun uitbetaald. Voor het eerste kwartaal van dit jaar werden de voorwaarden versoepeld. Nu geldt dat prijsstijgingen in elektriciteit en gas die meer dan de helft hoger liggen dan de prijzen van 2021 in aanmerking komen om vergoed te worden. Er is dus nog zowat 245 miljoen euro beschikbaar.