barzé

Visbar Barzé sluit tijdelijk de deuren: “We kunnen onze kosten niet doorrekenen en de prijs maal twee doen”

MECHELEN - Bij visbar Barzé op de Korenmarkt in Mechelen sluiten ze tijdelijk de deuren. Het water staat vennoten Miriam Van Damme en Marie Nuytemans tot aan de lippen door de stijgende energieprijzen, de oplopende personeelskosten en de steeds hogere inkoopprijzen. “Nu even sluiten, lijkt ons het beste wat we kunnen doen, hoe moeilijk die beslissing ook is”, klinkt het.

Zaterdag was het nog erg druk bij Barzé. De oesters, kibbelingen en garnaalkroketten werden erg vlot aan de man gebracht. Op sluitingsdag zondag werden de deuren uitzonderlijk ook nog eens opengezet. Het was voorlopig de laatste keer dat de visbar klanten kon ontvangen. “Barzé gaat in winterslaap. De onbetaalbare kingcrab zeiden we al vaarwel. Maar de lijst met dure producten wordt te groot, de personeelskosten te hoog en de energieschok te hard”, zo klonk het in een bericht aan de klanten.

Prijzen verdubbelen

“De lastige beslissing was in het geval van Barzé onvermijdelijk”, legt Miriam Van Damme uit. “We hebben realistische berekeningen gemaakt en zijn daarbij tot de pijnlijke constatatie gekomen dat we onze verkoopprijzen zouden moeten verdubbelen tegenover vandaag. Dat is niet realistisch, want niemand wil die bedragen betalen. Zeker omdat veel mensen zelf hun kosten zien stijgen en minder willen uitgeven. Enkel nog een vast menu aanbieden, had een optie kunnen zijn om te besparen, maar dat is totaal niet het concept van onze visbar, waar je ook enkel een oestertje kan komen eten met een glaasje.”

“We zijn van oordeel dat we betere ondernemers zijn als we onze zaak nu even in een kunstmatige slaap brengen. We willen ons niet nog meer in de schulden werken door koppig verder te blijven doen. Ik zeg zeker niet dat een sluiting voor iedereen het slimste is, maar in ons geval leek het ons het beste wat we konden doen, hoe moeilijk die beslissing ook was”, zegt Miriam.

 

De toog van Barzé. — © Dirk Vertommen

Als jonge zaak die pas geopend werd in 2020 hebben ze het bij Barzé qua timing ook niet echt getroffen. “We zijn inderdaad opengegaan tussen twee lockdowns in, en nu gaan we bijna naadloos over naar een nieuwe crisis. We hebben dus nog geen reserves kunnen opbouwen.”

Focus op Unwined

De focus gaat nu volledig naar de andere zaak Unwined, die van dezelfde eigenaars is. “We gaan alles op die locatie zetten, zeven op zeven. In die zaak staan we zelf als sommelier en zo kunnen we de personeelskost laag houden. Daar hebben we ook niet het probleem met houdbaarheid. Een fles die deze week niet verkocht is, kunnen we ook volgende week nog opendoen. Je riskeert niet dat je veel moet weggooien”, zegt Miriam.

Barzé blijft de komende maanden nog wel actief voor privéfeestjes en bedrijfsaanvragen. Een timing plakken op een heropening is op dit moment onmogelijk, zo klinkt het. “Het is zeker onze bedoeling om nog open te gaan eens de huidige economische toestand weer genormaliseerd zal zijn. Zal dat in de lente zijn of niet? Dat weet niemand. In de tussentijd trekken we ons op aan de vele begripvolle reacties van klanten. Dat was hartverwarmend. We ontvangen hen graag nog in Unwined.”