Kunststof small

Vink lanceert online marktplaats voor kunstofafval

HEIST-OP-DEN-BERG - Kunststoffen distributeur VINK bewijst dat er een plek is voor kunststoffen in een meer ecologische wereld. Vandaag recycleert VINK voor haar klanten al kunststof overschotten. In de toekomst wil VINK een online marktplaats creëren voor aanbieders en afnemers van kunststofafval. Inspiratie en kennis hiervoor doet VINK op bij werecircle, een collectief van circulaire experten, dat maakbedrijven helpt bij de transitie naar circulaire economie.

De vrachtwagens van VINK brengen niet alleen kunststof halffabrikaten naar de klanten. Ze nemen ook de restanten van plastic platen, buizen en folies terug mee naar VINK waar deze overschotten gesorteerd worden. In samenwerking met experts in kunststofrecyclage wordt dit afval  grondstof. VINK neemt ook steeds meer gerecycled plastic op in zijn gamma. Eric Muys, COO Belgium and Southern Europe van VINK, beseft dat men alternatieven moet zoeken voor virgin kunststof. “Door ook in te zetten op gerecycleerde kunststoffen staan we sterker wanneer beperkingen zoals zware prijsschommelingen, materiaalschaarste, de veranderende wetgeving de kop op steken. En we komen tegemoet aan de groeiende vraag naar meer duurzame producten. Onze klanten weten dat de folies die ze op bussen, bedrijven en vliegtuigen geplakt hebben of de platen uit drankautomaten, reclameborden, industriële producten niet bij het grofvuil thuishoren. Maar ze hebben de schaalgrootte  en ruimte niet om deze overschotten te recycleren. Wij kunnen dertig soorten kunststof recycleren. Daarom helpen we hen met materialen te sorteren en transporteren.

Ook meedenken over het duurzaam inzetten van kunststof hoort bij de job. Daarom deelt VINK zijn kennis  over hoe kunststof in te zetten met machinebouwers en klanten zodat ze nadien te recycleren is. Yves Heylen, verantwoordelijk voor de digitale diensten van VINK, wil nog verder gaan in die samenwerking. “Dat heeft werecircle ons laten inzien. Tijdens hun coachingstraject bespraken ze cases en brachten ze ons in contact met andere bedrijven die tegen dezelfde uitdagingen aanlopen. Dat heeft meermaals voor een ‘aha’-moment gezorgd. We moeten niet alles zelf willen doen, maar moeten ook gaan kijken in de waardeketen wie kan helpen. Het idee van een online marktplaats voor aanbieders en afnemers van kunststofafval lijkt steeds meer ‘the way to go’. Dat past volledig in de Europese doelstelling om minder virgin materiaal te gebruiken. Tegen 2050 zal dat soort samenwerkingsmodellen er zeker staan, en VINK wil er een rol in spelen.