bollekes crème Foto: Joris Herregods

Vesten inspireren Christophe en Heidi tot nostalgische ijskar op bakfiets

Christophe Pierard (38) en zijn echtgenote Heidi Billooye (37) trekken vanaf komend weekend met een nostalgische ijskar op een bakfiets door de Mechelse wijken. Het eenrichtingsverkeer op de vesten inspireerde hen om met Bollekes Crème te starten.

Net zoals hun buren viel het Christophe en Heidi op dat er in de wijk Heihoek waar ze wonen geen ijskar meer langskwam. “Vroeger passeerde Nova uit Duffel hier, maar dat ging failliet. Recenter kwam in onze wijk nog een andere ijsventer. Die was ik nog eens tegengekomen aan het ziekenhuis in Bonheiden en ik vertelde dat we hem misten. Hij zei me toen dat hij niet graag meer in Mechelen kwam door de vesten omdat hij niet overal geraakte”, vertelt Christophe.

“Je geraakt overal”

Dat bracht het paar op ideeën. “Met een bakfiets geraak je overal en je kan zonder problemen in twee richtingen fietsen”, zegt Heidi. De droom om in bijberoep met een eigen zaak te beginnen, sluimerde bij manlief al langer. “Ik heb jarenlang in de horeca gewerkt als ober, onder andere in De Margriet en in De Roos in Bonheiden. Toen we kinderen kregen, ging ik bij Pringles aan de slag.”

Omdat de Mechelaar in ploegen werkt, houdt hij behoorlijk wat vrije tijd over. “Daar wilde ik graag iets mee doen, want ik kan niet stilzitten”, zegt Christophe. Met zijn bedrijfje investeerde hij in een nostalgische ijskar. Afgelopen zaterdag stelde hij ze een eerste keer op in de Lange Heistraat en zijn buren wisten dat te smaken.

Vanaf komend weekend is het voor echt. “We hebben al een vergunning om bij mooi weer op vrijdag rond te rijden. We beginnen dan aan Go Shil! in de Louizastraat, waar onze kinderen schoollopen. We doen dan ook de wijk Heihoek aan en de buurt van de oude brandweerkazerne”, vertelt Christophe. Op zaterdag vind je Bollekes Crème aan de Brusselpoort. “Dat is een grote invalsweg voor fietsers en voetgangers die naar het centrum trekken, ideaal om een stop te doen en te genieten van een ijsje.”

Ook op zondag plant Christophe met zijn bakfiets nog een ronde. “We hadden graag aan de Leuvense Vaart gestaan, maar daarvoor krijgen we van de Vlaamse Waterweg helaas geen toestemming. We gaan wel samenwerken met Marie Brocanterie die geregeld evenementen organiseert in de Sinte-Mettetuin.”

“We noemen elkaar ook bolleke”

Met Bollekes Crème kozen Christophe en Heidi een toepasselijke en herkenbare naam voor hun zaak. “Het grappige is dat we elkaar ook bolleke noemen, vandaar onze naam”, zegt Heidi. Het logo is gemaakt door hun tattoo-artieste die er een ijsvogel in verwerkte. “Die komt ook voor in onze streek. Als je langs de Vrouwvliet fietst, zie je hem zo mooi over het water vliegen.”

Voorlopig draaien ze hun ijs nog niet zelf. “Wij hebben gekozen voor kwalitatief roomijs dat op ambachtelijke wijze wordt gemaakt. Het is sowieso wel mijn plan om vanaf september een cursus ijsbereider te volgen”, legt Christophe uit.

Tot de vaste smaken in het aanbod behoren vanille, chocolade, mokka en aardbei. Twee andere smaken variëren. Een bol kost 2,20 euro, voor twee betaal je vier euro en voor drie zes euro. “Een heel belangrijke voor de kinderen, de kleurrijke spikkeltjes zijn gratis”, zegt Christophe. Binnenkort komen er nog crushed M&M’s en cuberdons bij.

De nostalgische ijskar valt alleszins in de smaak. Zelfs vanuit Hombeek kreeg Christophe al vragen om langs te komen met zijn roomijs. “Dat is geen probleem, want we rijden elektrisch. Onze bakfiets is zelfvoorzienend. Ons ijs koelen we met een batterij en op onze luifel kunnen we nog een zonnepaneel leggen”, vertelt hij.

Ook voor feestjes

Binnenkort hoopt Bollekes Crème ook met de app ijsjesradar te werken. “Zodat mensen ons kunnen volgen en weten waar we ons bevinden”, zegt Christophe. Dat hij zelf graag ijs lust, speelt natuurlijk mee in zijn beslissing om met een ijskar te gaan rondfietsen. “We brengen kleine gelukjes naar de mensen. IJs blijft toch een guilty pleasure en het is nog betaalbaar. Ik heb alleen nog maar blije gezichten gezien”, vertelt Christophe.

www.bollekescreme.be