kabas1

Verpakkingsvrije winkel Kabas viert vijfde verjaardag

MECHELEN - In maart 2017 opende Kabas de eerste verpakkingsvrije winkel in onze regio. Vijf jaar later is de winkel van Anneleen De Witte (31) en Peter Le Page (32) in de Keizerstraat nog steeds de enige in zijn soort in Mechelen en omstreken. Toch is er de voorbije jaren veel veranderd en vinden steeds meer mensen hun weg naar Kabas.

Sinds het begin in 2017 is Kabas al enkele keren uitgebreid. “Na drie jaar hebben we er een stukje bijgenomen voor groenten en fruit”, vertelt Anneleen. “Onverpakte biogroenten vind je niet op veel plaatsen in Mechelen. Twee jaar geleden hebben we dan ook nog eens zestig nieuwe producten opgenomen in ons gamma, zodat onze klanten nu een ruime keuze hebben. Voor het vijfjarig bestaan starten we met een plantaardige slagerij en een verstoog met vegan en veganistische producten. Je kan hier kip curry zonder kip krijgen of vegan americain preparé. We hebben bijvoorbeeld ook vegan steak en kazen zonder melk. Die worden gemaakt op basis van noten.”

 

Klanten brengen hun eigen bokalen mee. — © Dirk Vertommen

Enthousiast onthaald

Anneleen en Peter startten vijf jaar geleden met Kabas vanuit een persoonlijk gemis. “Als ik verpakkingsvrij wou kopen, moest ik daarvoor naar Antwerpen”, zegt Anneleen. “Ik stoorde mij aan de massa’s plasticverpakking in de reguliere supermarkten. Als je thuiskomt met je boodschappen gooi je die verpakkingen meteen weg. Dat is zo onlogisch. Zo zijn we dan uiteindelijk zelf met een winkel gestart. Van bij de start hebben de Mechelaars ons zeer enthousiast onthaald. Tot op vandaag groeit ons klantenaantal. En door de uitbreiding van ons gamma spreken we ook meer mensen aan.”

 

Een uitgebreid gamma plantaardig ‘vlees’, maar ook echte vleeseters zijn welkom. — © Dirk Vertommen

Gewoonte

Tot op de dag van vandaag blijft het voor het koppel een uitdaging om mensen te overtuigen om met hun eigen potjes en flessen naar de winkel te komen. Maar anderzijds halen ze ook veel voldoening uit het feit dat ze een bijdrage leveren om de afvalberg te verkleinen. “Het is vaak een kwestie van gewoonte. Zodra iemand een paar keer is langs geweest, merk ik dat het eigenlijk niet meer moeite kost.”

De klanten die bij Kabas langskomen, zijn heel divers. Uiteraard zijn daar veel mensen bij die vegetariër of veganistisch zijn. “Maar uiteraard zijn ook vleeseters hier van harte welkom”, haast Anneleen zich.

 

Het brood bij Kabas komt van de Broodbroeders. — © Dirk Vertommen

Wie verwacht dat de producten in een verpakkingsvrije winkel ook goedkoper zijn, komt bedrogen uit. Kabas is niet alleen verpakkingsvrij, maar heeft voor het grootste gedeelte ook bioproducten in zijn assortiment. Die zijn sowieso iets duurder. “Maar omdat we een aantal producten in bulk aankopen, is de prijs wel iets goedkoper dan in de bio-supermarkt.”

Hoe werkt het?

Kabas staat voor verpakkingsvrij, lokaal, biologisch en kwaliteit. Dat betekent dat je als klant je eigen bokalen, zakken, flessen en doosjes meebrengt. Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk?

“Om verpakking te minimaliseren, kopen wij producten aan in bulk en verdelen die in onze dispensers. Dat zijn een soort van kokers waaruit je een zelf gekozen hoeveelheid voeding kan ‘tappen’ in je eigen doosjes of bokalen. Al zijn die ook in de winkel verkrijgbaar. De nadruk ligt dus op het product dat je koopt en niet meer op de verpakking errond. Naast droogvoeding biedt Kabas ook groenten, fruit, brood en voeding uit de verstoog aan. Ook hiervoor mag je zelf containers meenemen. Wanneer iemand de winkel binnenkomt, weegt die eerst zijn lege doosjes. Uit de weegschaal komt een etiket waarop het gewicht van die container staat. Daarna vul je hem met een product naar keuze. En aan de kassa scannen we het etiket in. Zo kunnen we het gewicht van je container aftrekken van het totale gewicht. Je betaalt dus enkel het product en niet de verpakking.”

 

Vanaf nu heeft Kabas ook een plantaardige slagerij. — © Dirk Vertommen

Lokaal

De merken die bij Kabas in de rekken staan, zijn vaak producten van lokale boeren of producenten. Er is met andere woorden aandacht voor de korte keten. Zo komen alle wasproducten bijvoorbeeld van De Witte Engel uit Duffel, voor het brood wordt er samengewerkt met de Broodbroeders en de groenten komen van lokale bioboeren. Voor de producten die toch nog verpakt zijn, wordt er gewerkt met statiegeld.

Stel dat je bijvoorbeeld spaghetti bolognaise wil bereiden, vind je dan alle benodigdheden bij Kabas? “Ja hoor”, zegt Anneleen. “De spaghetti wordt in bulk verkocht. Je neemt dus zoveel als je nodig hebt. De tomaten zijn vers én bio. Tomatenpuree hebben we in zakken met een kraantje zodat je precies de juiste hoeveelheid kan aftappen. Gemalen kaas verkopen we uiteraard ook. En als vleesvervanger hebben we zeer lekkere sojabrokken, waar ik zelf grote fan van ben. Het is een droog product waar je gewoon een beetje water en sojasaus bijvoegt voor je het bakt zoals gewoon gehakt.”

 

Deze spork is handig om in je handtas te steken — © Dirk Vertommen

Belevingswinkel

Peter Le Page noemt Kabas graag een ‘belevingswinkel’. Dat is het ook een beetje omdat je als klant zelf de producten kan aftappen of scheppen. “Dat interactief winkelen spreekt de mensen wel aan. In ons gamma vind je trouwens ook een aantal niet voedingsproducten. Ik denk aan de afbreekbare tandenborstels of aan de tandpastatabletjes. Ze zijn zo groot als een pilletje en zodra je het in je mond steekt, maak je er zelf tandpasta van. Eén tabletje is goed voor een poetsbeurt. Omdat het zo klein is, is dat ook heel handig om mee op reis te nemen.”

“Ook heel nuttig zijn de bijenwasdoekjes. Dat is een alternatief voor vershoud- of aluminiumfolie dat je verschillende keren kan gebruiken. De bijenwas die op de doekjes zit, sluit alles hermetisch af. Een ander handig hulpmiddeltje is de spork, een combinatie van een vork en een lepel. Leuk als gadget om in je handtas mee te nemen zodat je geen plastic lepeltje nodig hebt als je een ijsje koopt.”

 

Tandpastatabletjes. — © Dirk Vertommen

Passie

Wie bij Kabas op zoek gaat naar de echte grote en bekende merken, zal die moeilijk vinden. “Jammer genoeg zijn de grote producenten nog niet mee op dit vlak. Er wordt wel nagedacht over het recycleren van verpakkingen, maar verpakkingsvrij leveren doen ze nog niet. De kleine producenten doen dat wel. Met Kabas willen wij mensen sensibiliseren om verpakkingsvrij te leven. Dat is onze missie. We zouden vast wel een meer lucratieve job kunnen doen, maar dit is onze passie. Of we zelf verpakkingsvrij leven? 100% verpakkingsvrij leven is bijna onmogelijk. Maar ik denk dat wij toch aan 95% komen. Wij vinden het vooral belangrijk dat we allemaal samen een beetje doen, dan dat één iemand alles doet.”

 

Peter en Anneleen vieren deze week het vijfjarig bestaan van Kabas. — © Dirk Vertommen

Kabas in het kort:

  • Opgericht in maart 2017
  • Maart 2020: uitbreiding winkel
  • Januari 2022: Tweede vestiging van Kabas in Kapelle-op-den-Bos, Mechelsesteenweg 199
  • Maart 2022: aanbod uitgebreid met plantaardige slagerij
  • Zaakvoerders: Peter Le Page en Anneleen De Witte
  • Adres: Keizerstraat 17, Mechelen