Een lesje geschiedenis. Super Club was een videotheekbedrijf opgericht door Bornemnaar Maurits De Prins in 1983. De man en zijn bedrijf haalde in 1991 de nationale pers door een fraudeschandaal van gigantische proporties. De Prins had 900.000 aandelen van Super Club verkocht aan de noodlijdende Kempische Steenkoolmijnen (KS), toen onder het bewind van Thyl Gheyselynck, aangesteld door de regering Martens VI.
De Prins had hem beloofd om een filmstudio te bouwen op de gronden van KS. Die filmstudio kwam er nooit. Eén miljard Belgische franks – omgerekend bijna 25 miljoen euro – verdampte. De Prins werd uiteindelijk in 2001 veroordeeld tot vier jaar effectieve celstraf en een monsterboete van 28 miljoen euro.
Sappig
Het kantorencomplex aan de Van Kerckhovenstraat in Bornem werd ontwikkeld in 1991 en diende een tijdje als hoofdkwartier voor Super Club. Sindsdien werden de gebouwen opgedeeld in kantoor- en magazijnruimtes en ingenomen door verschillende bedrijven. Sinds 2012 heeft Matthieu Gijbels NV een aantal panden op het voormalige Fountain Business Park in eigendom. Na het wegtrekken van verschillende kantoorgebruikers in 2022, beslisten Mathieu Gijbels en Futurn om samen de gehele site te verwerven. Gijbels is aandeelhouder van Futurn en voert de bouwwerken uit.
Futurn, met hoofdzetel in Kortrijk, specialiseert zich namelijk in het opwaarderen van moeilijke vastgoedprojecten. De vroegere terreinen van Super Club passen dus perfect in hun plaatje. “Los van de sappige voorgeschiedenis, is de site een product van zijn tijd”, legt projectontwikkelaar Wouter Bervoets uit. “De gebouwen en het terrein stralen een onmiskenbare nineties vibe uit. Van de zeven hectare is er één bebouwd, dat is eigenlijk megalomaan.”
“Los van de sappige voorgeschiedenis, is de site een product van zijn tijd. De gebouwen en het terrein stralen een onmiskenbare ‘nineties vibe’ uit. Van de zeven hectare is er één bebouwd, dat is eigenlijk megalomaan”
Wouter Bervoets, projectontwikkelaar
Niet alleen de manier waarop er gebouwd werd, is totaal uit de mode. “Een kantoorlocatie van deze grootte op deze plek krijg je eigenlijk niet meer verkocht”, vertelt Bervoets. “De ruimte en de beleidsvisie is schaarser dan vroeger in Vlaanderen. Projecten als Fountain Business Park ga je nooit meer terugzien.”
Plannen
Het Casaer Business Park, aantrekkelijk gelegen aan de N16 als toegangsweg, zal bestand zijn tegen de toekomst. “We gaan het hier eerst en vooral verdichten, de centrale vijver verdwijnt en in de plaats komen twee gebouwen, goed voor zestien kmo-units”, geeft Bervoets de plannen mee. “Van die zestien zijn er al tien verkocht aan lokale bedrijven. Daarnaast komen er drie grotere units, waarvan eentje al een kandidaat koper heeft.”
De transformatie van het gebied verloopt in fases. “In een later stadium willen we nog drie bouwvelden, van tussen de 5.000 en 8.000 vierkante meter, op de markt zetten, waar we een gebouw op maat kunnen voorzien.”
De Smet Labels heeft aan de achterkant van de site nog steeds haar magazijn, en dat zal ook zo blijven. “Het hoofdgebouw vooraan dat zichtbaar is vanop straat gaan we volledig strippen en omvormen tot moderne kantoorgebouwen.”
Eerst boom
Vastgoedontwikkelaar Futurn is actief over heel Vlaanderen. De hoofdzetel ligt in Kortrijk, maar ze hebben ook kantoren in Hasselt en Groot-Bijgaarden. “Onze niche is de duurzame reconversie van sites met een complexe achtergrond of bevuilingsproblematiek.”
Om het duurzaamheidsaspect van Caesar Business Park te benadrukken, werd op donderdag geen eerste steen gelegd. Bornems burgemeester De bruyn (CD&V) mocht in plaats daarvan de eerste spade steken voor de eerste nieuwe boom op het terrein.
“Met de ontwikkeling van nieuwe kmo-units geeft Futurn ruimte aan nieuwe lokale ondernemers om de economische dynamiek in Bornem te versterken”, laat De bruyn weten.
“Het commercieel succes van Cesar Business Park onderstreept de nood aan ruimte voor lokale bedrijvigheid. We zijn ervan overtuigd dat deze herontwikkeling volop impulsen geeft aan verdere economische ontwikkelingen voor de streek”
Frederik Baert, managing partner van Futurn
En dat beaamt Frederik Baert, managing partner van Futurn. “Het commercieel succes van Cesar Business Park onderstreept de nood aan ruimte voor lokale bedrijvigheid. We zijn ervan overtuigd dat deze herontwikkeling volop impulsen geeft aan verdere economische ontwikkelingen voor de streek. Nog voor we de afbraakwerken startten, waren tien van de zestien bedrijfsunits verkocht aan lokale en regionale ondernemers.”