“Alle fietsers, alle voorbijgangers, iedereen stopt om te vragen of we al open zijn. Ik heb een bord gezet met de openingsdatum. Vrijdagavond vanaf 18u is iedereen welkom”, zegt Elly Coppens. Ze is afkomstig van Zemst en sinds haar zestiende woont ze in Hombeek. Toch is ze zelf al jaren vaste klant in de bekende bruine kroeg in Muizen. “Ik ben hier de laatste dag van William, de vorige uitbater, komen eten en ik wist niet wat er gebeurde. Aan de deur hing een blad dat het café ging sluiten en ik vond dat heel erg. Samen met een vriendin uit Muizen komen we hier heel dikwijls”, vertelt Elly.
Zo wist ze ook dat de zaak over te nemen stond. “Toen ik aan het scrollen was op Facebook kwam ik Het Brughuis tegen. Voor ik het besefte, had ik al op de link geklikt om een mail te sturen. Tien minuten later kreeg ik een telefoontje om af te spreken. De ochtend daarna had ik de sleutel”, zegt de nieuwe uitbater. Elly heeft flink wat ervaring in de horeca. Tot voor korte baatte ze Bar Klak op de Schoenmarkt in hartje Mechelen uit, maar haar liefde voor het vak gaat veel verder terug.
Avontuur in Spanje
“Al sinds mijn dertiende hielp ik achter de schermen overal mee. Tot ik op mijn achttiende met de rugzak naar Spanje vertrok. Daar ben ik in de horeca terechtgekomen, tien jaar lang werkte ik er onder andere in discotheken en hotels. Ik ben met een dochter en een man teruggekomen”, vertelt Elly.
Toen ze naar België terugkeerde, werkte ze veertien jaar lang in de human resources, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. “Ik ben altijd als flexi in de horeca blijven werken. Ik combineerde vier zaken: T’ïle Malines en café Den Bruinvis, bistro De Neus en brasserie Monne in Hombeek.”
Elly brandt van ongeduld om de deuren open te gooien. “Het is een prachtig pand, met zoveel charme”, zegt ze. Vanaf vrijdag en de rest van de maand juli is Het Brughuis al even open tijdens de weekends en ook gedurende de week. De precieze openingsdata vind je op Facebook. Vanaf woensdag 17 augustus zijn klanten welkom op de gekende vaste openingsdagen van woensdag tot en met zondag.
Iconisch pand
Chef-kok Niels De Wilde is geboren en getogen Maneblusser. Zijn familie had vroeger woonzorgcentrum De Linde. “Daar mochten we met de vier kinderen meewerken”, zegt hij. Zijn opleiding genoot hij aan Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. “Ik heb veel mooie zaken gedaan in en rond Mechelen. Ik heb bijvoorbeeld mee de opstart mogen doen van Vis & Dis in Keerbergen. De jongste tijd deed ik vooral eventjes en ging ik bij mensen thuis koken”, vertelt Niels.
Op die manier leerde hij ook Piet De Smet kennen, een van de mede-eigenaars van Het Brughuis. “We geraakten aan de praat. Iedereen kent Het Brughuis. Het is jammer dat het café momenteel niet open is, want het is een iconisch pand voor Mechelen. Als het opnieuw open is, maak je daar alleen maar mensen gelukkig mee”, zegt Niels.
Zijn eerste werk: de populaire spaghetti opnieuw op de kaart zette. “Volgens het originele recept, dat is het belangrijkste. Er komt zeker een veggie versie. Van zodra we zijn ingewerkt, gaan we toffe variaties brengen met een eigen twist. Later deze zomer komen er dagschotels bij”, legt Niels uit. Bij de spaghetti wordt voortaan ook een huisgemaakte Pili-Pili geserveerd, een receptje van de mama van Elly.