Sint-Michielskasteel

Van Loy restaureert Sint-Michielskasteel

NV Van Loy & Cie uit Herselt, gespecialiseerd in restauratiewerken aan kerken en kastelen, is begonnen met de restauratie van het Sint-Michielskasteel in de kern Elzestraat in Sint-Katelijne-Waver. De werken zullen anderhalf jaar duren. Er komt in het vernieuwde kasteel ook een brasserie.

Het kasteel dat sinds 1970 eigendom is van het gemeentebestuur werd de afgelopen decennia intens gebruikt door tal van verenigingen en is daarom aan een grondige renovatie toe. “Eind 2016 werd de restauratiepremie van ruim 711.000 euro toegekend”, vertelt schepen van Cultuur en Patrimonium Ronny Slootmans. “De goedkeuring liet een paar jaar op zich wachten, maar intussen werden de werken wel zeer grondig voorbereid zodat ze na de beslissing eind vorig jaar snel van start konden gaan. Dat gebeurde deze week.”

Zowel de buitenzijde als het interieur worden door specialisten onder handen genomen. Het unieke gelijkvloers met art deco-elementen en fineerhout wordt op een respectvolle manier gerestaureerd. In de spiegelzaal komt een doorsteek naar het rechtse bijgebouw, zodat dit als keuken en dienstruimte kan dienen. “Het is de bedoeling om hier een brasserie onder te brengen”, aldus Slootmans. “We zijn momenteel op zoek naar een concessiehouder.”

Op de eerste verdieping komen drie vergaderzalen. De oorspronkelijke plafonds met stucwerk worden in eer hersteld.

Het kasteel dateert van 1784 en had in de loop der eeuwen diverse adellijke eigenaars. In 1933 werd het eigendom van Lodewijk Franciscus De Roeck. Dit was een Mechelse fabrikant van moderne meubels in fineerhout, in die tijd een nieuwe techniek uit de Verenigde Staten die meubels heel wat goedkoper maakte. De Roeck liet het interieur in art deco-stijl aanpassen. De metalen deur tussen hal en bibliotheek met de initialen ST M is een mooi voorbeeld van deze stijl. De typische lambriseringen in fineerhout op het gelijkvloers (hal, spiegelzaal, bibliotheek, eetkamer) en het fineer van notenhout op de deuren dateren uit de jaren dertig. Het opvallende glasraam in de traphal, met een Sint-Michiel die de duivel verplettert, werd vervaardigd door de Mechelse glazenier Pamphile Tuerlinckx en aangebracht in de jaren vijftig.