nektari wzc

Van experiment tot blijvende samenwerking: Nektari zet medewerkers in in Puurse woonzorgcentra om werkdruk te verlagen

Het bestuur van Zorgbedrijf Klein-Brabant onderzocht afgelopen jaar hoe het de werkdruk op haar zorgpersoneel kon verlagen. Na een geslaagd proefproject lijkt een samenwerking met Nektari soelaas te bieden. De beheerder van woonzorgcentra Sint-Pieter en Ter Schelde in Puurs-Sint-Amands zal vanaf nu voor bepaalde taken beroep kunnen doen op Nektari-medewerkers.

Nektari is de overkoepelende organisatie die maatwerkbedrijf Flexpack en zorgcampussen Flegado en t’Onzent behelst. Als maatschappelijke tak van het lokale bestuur van Puurs-Sint-Amands biedt de organisatie woon- en werkgelegenheid aan 350 cliënten met een fysieke of verstandelijke beperking.

Zorgbedrijf Klein-Brabant lanceerde afgelopen jaar een proefproject ‘Proeftuin sociale economie’ om na te gaan of Nektari-medewerkers zouden kunnen meedraaien in haar woonzorgcentra. “Wij geloven in een sociale economie waarin de kloof naar de arbeidsmarkt zo klein mogelijk wordt gehouden en de arbeidsmarkt opengesteld wordt voor iedereen”, zegt Ann-Marie Morel, voorzitter raad van bestuur Zorgbedrijf Klein-Brabant en tevens schepen van Puurs-Sint-Amands. “Helaas zorgen taalbarrières, begeleiding en diploma-eisen nog vaak voor problemen, ook in de zorgsector. Het proefproject met Nektari moest uitwijzen of onze samenwerking de werkdruk voor de zorgverleners kan verlichten.”

Avondeten

Het project ging van start met een grondige analyse van de taken van logistieke medewerkers en het zorgpersoneel in het woonzorgcentrum. Alle huishoudelijke taken die Nektari-medewerkers kunnen overnemen, werden opgelijst. “Denk maar aan extra helpende handen bij het dekken van de tafels, afruimen, begeleiding bij maaltijden, afwas, koffiebedeling, afvalbeheer, linnengoed, tuinonderhoud, logistiek materiaal aanvullen, magazijnbeheer, poetswerk en daarnaast ook babbels met de bewoners.”

Een grote troef van de Nektari-medewerkers viel al snel op: zij kunnen aanwezig zijn tijdens piekmomenten, zoals bij het avondeten. Dit biedt een enorme steun voor de zorgverleners.

Nektari-coach

In de toekomst zullen Nektari-medewerkers nog worden ingeschakeld om mee te draaien in de woonzorgcentra van Zorgbedrijf Klein-Brabant te verlichten. “Zo krijgt het zorgpersoneel meer ruimte om zich op hun kerntaken te concentreren én kunnen we de bewoners nog beter omringen”, aldus een enthousiaste Morel.

Om alles in goede banen te leiden, zorgt een Nektari-coach voor intensieve begeleiding vanaf de opstart op de werkvloer. Na een tijdje bouwt de coach zijn aanwezigheid geleidelijk aan af. “Ook vanuit het Zorgbedrijf zorgen medewerkers vanaf het eerste moment voor een warm welkom en verdere begeleiding.”

De gesubsidieerde Proeftuin is intussen afgelopen, maar de tewerkstelling bij het Zorgbedrijf blijft dus verder lopen. “De samenwerking tussen Nektari en Zorgbedrijf Klein-Brabant toont aan dat creatieve oplossingen in de sociale economie en zorgsector mogelijk zijn en voor beide partijen voordelen opleveren”, besluit Morel.