Speculoosfabrikant Vermeiren Princeps groeide enorm het jongste decennium. En toch doet de naam bij de gemiddelde Belg niet altijd een belletje rinkelen. Dat komt omdat de groei gestoeld is op export, en anderzijds omdat Vermeiren Princeps regelmatig optrad als white label-producent.
Het voorbije jaar vlakte de groeicurve plots af door de coronacrisis. “De horeca is één van onze belangrijkste afzetmarkten. Als wereldwijd horecazaken de deuren sluiten, voelen we dat uiteraard tot in Bornem. Gelukkig compenseert de retail die terugval voor een stuk”, duidt Steven Vavedin, commercieel directeur bij Vermeiren Princeps.
Speculoospasta
Daarom zet Vermeiren Princeps een strategische koerswijziging in. “Voortaan bouwen we ons eigen Vermeiren-merk terug verder uit. In de voeding duiken regelmatig hypes op, die even snel gaan als ze gekomen zijn. Speculoospasta heeft – naast speculoos zelf uiteraard – echter wél een vaste plaats verworven in het leven van de Belg. Net zoals pakweg kaas, chocopasta of confituur. In deze mature markt streven we naar 20% van het marktaandeel. Om die ambitie waar te maken, hebben we geïnvesteerd in een derde productielijn. Zo zijn we klaar voor de groei van ons eigen merk en anticiperen we op de revival van de wereldwijde horeca.”
Colruyt
Die nieuwe strategie slaat aan want Vermeiren Princeps kondigt aan dat haar speculoospasta voortaan op ‘het schap’ ligt in de Colruyt-winkels. Je vindt er zowel de klassieke speculoospasta als de ‘crunchy’ versie.
Bij Vermeiren Princeps staat authenticiteit centraal, zowel in het bakproces als in de gebruikte producten. “Wij mijden kunstmatige aroma’s of smaakversterkers en kiezen resoluut voor hoogwaardige ingrediënten. Zo werken we bijvoorbeeld met echte kandijsuiker in plaats van siropen. Vanuit die filosofie is het dus logisch dat we vasthouden aan de benaming ‘speculoospasta’. We zijn trots op onze roots en op ons authentieke productieproces.”