Met uitbaters Sam De Graeve en Lisette Mertens groeide brasserie ’t Park in 47 jaar tijd uit tot een icoon. Tot de provincie Antwerpen besliste om het gebouw te renoveren. “We kregen geregeld de opmerking dat mensen het vooral jammer vonden dat de serre verdween omdat er zo veel licht was. Nu baadt heel het gebouw in licht”, zegt Lieve Stoops, directeur van het provinciaal groendomein Vrijbroekpark.
Twee jaar na de sluiting van ’t Park is de brasserie helemaal gerenoveerd en straalt ze opnieuw de sfeer uit van de Expo in 1935, waar ze toen dienst deed als paviljoen tijdens de Wereldtentoonstelling. De provincie ging op zoek naar nieuwe uitbaters en sloot er een huurovereenkomst mee voor minstens negen jaar. Frédéric Derèse (52) en zijn zonen Luca (22) en Milan (19), die in de buurt wonen, kwamen als gelukkigen uit de bus.
“Het park ligt in het verlengde van onze tuin. Het is een toplocatie. We zijn blij om een brasserie te kunnen uitbaten in het park waar wij zelf wekelijks komen wandelen”, zegt Frédéric. Zo merkte de vijftiger ook op dat de provincie op zoek was naar een uitbater. Aan zijn woning op de Stuivenbergbaan baat hij samen met zijn gezin al enkele jaren B&B Insi2 uit. Sinds kort is daar ook een vakantiewoning bijgekomen.
“Wij hebben allemaal een beetje ervaring in de horeca. We doen het allemaal supergraag. We zijn dus gemotiveerd om de brasserie uit te baten”, zegt Luca, die professioneel actief is in de corporate finance. “In mijn vrije tijd wil ik hier samen met mijn vader en mijn broer Milan, die nog studeert, alle energie in steken”, vertelt Luca.
Bouwingenieur en hulpkok
Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA) hoort het graag vertellen. “Ik heb zelf economische wetenschappen gestudeerd. Ik dacht, ik ga ze toepassen en dan ben ik maar een café begonnen”, zegt hij. De uitdaging die Luca samen met zijn broer en vader aangaat, klinkt hem dus vertrouwd in de oren. Vader Frédéric, die bouwkundig ingenieur is, volgde bij PIVA ook een opleiding tot hulpkok. Het spreekt voor zich dat hij mee de keuken gaat aansturen.
“Wij gaan voor een toegankelijke grootmoeders keuken met telkens drie voor-, hoofd- en nagerechten. Natuurlijk zullen er ook pannenkoeken en Brusselse wafels te verkrijgen zijn. We willen bij de inrichting van onze zaak het juiste evenwicht vinden met de natuur in de omgeving. Ook de keuken stemmen wij daar op af, door te werken met lokale producten. Iedereen moet zich hier welkom voelen”, legt Frédéric uit.
Daar verwijzen ze ook naar met VerToi, de naam van hun zaak. “Ver toi verwijst naar de kleur groen en de natuur. Het betekent ook letterlijk ‘naar jou toe’ omdat we ons willen openstellen naar al onze klanten. Wij willen hier een heel sociaal project realiseren”, vertelt Luca.
Om de zaak te laten draaien, stellen ze momenteel een team samen. “Iedereen heeft bij ons zijn rol in het verhaal. Zo is Milan meer gespecialiseerd in marketing”, vertelt Frédéric. Luca neemt de verantwoordelijkheid op zich voor de zaal, terwijl Milan zich meer zal focussen op de bar. “Een van ons drie zal altijd aanwezig zijn”, zegt Frédéric.
Het is de ambitie van de familie Derèse om brasserie VerToi in het voorjaar van 2025 te openen. Ze mikt op maart. De openingsuren liggen nog niet helemaal vast. “Het is onze bedoeling om rond 10 à 11 uur te openen en ’s avonds omstreeks 19 uur te sluiten, misschien tijdens het hoogseizoen iets later”, zegt Frédéric.