kruiden

Vader en dochter ontvangen bezoekers in kruidenbedrijf tijdens Dag van de Landbouw

SCHRIEK, BORNEM, SINT-KATELIJNE-WAVER - Vader en dochter Patrick en Tineke Volckaerts nemen op zondag 18 september deel aan de Dag van de Landbouw. Aan hun kruidenkwekerij in Schriek (Heist-op-den-Berg) valt er die dag heel wat te beleven. Op een veld naast hun familiebedrijf zorgt de lokale Landelijke Gilde voor een boerenmarkt. Er zijn dan ook tal van tractoren en ander landbouwmateriaal te bezichtigen.

De familie Volckaerts zit al drie generaties lang in de groenteteelt. Een jaar of vijftien geleden schakelde Patrick stilaan over op kruiden. “In het begin werden de plantjes gekocht en verkocht”, vertelt zijn dochter Tineke, die sinds dit jaar voltijds in de kruidensector werkt. “Intussen telen we 90% van onze kruiden zelf. In totaal hebben we net geen tweehonderd verschillende soorten, maar ze zijn niet altijd tegelijk beschikbaar. Ik schat dat er nu zo’n twintigduizend potjes staan met 125 soorten erin.”

Vader en dochter kweken zowel klassiekers als rozemarijn, tijm of oregano, maar ook minder vanzelfsprekende zaken, zoals Vietnamese koriander, hyssop en pimpernel. “We spelen ook wat in op eetbare bloemen, zoals Oost-Indische kers en eetbare salvias. In het najaar kweken we nog wat groenten, hoofdzakelijk voor de groothandel. Momenteel hebben we pastinaak en rode biet staan, maar onze hoofdbezigheid zijn de kruiden. Net andersom dan vroeger.”

In tegenstelling tot hun groenten rekenen Patrick en Tineke voor de verkoop van hun kruiden haast volledig op de korte keten. “We moeten het bijna helemaal hebben van de rechtstreekse verkoop aan particulieren”, bevestigt Tineke. “In het voorjaar pikken we bijna elke weekend een plantenmarkt mee. Tot oktober staan we wekelijks op de zondagsmarkt in Heist-op-den-Berg. Van april tot augustus vind je ons op de boerenmarkt in Dilbeek. Ook via verschillende buurderij-initiatieven geraken onze kruiden tot bij de eindgebruiker.”

Nuttige planten

Op vrijdag en zaterdag kunnen klanten aan de zaak zelf terecht. “Sinds dit jaar maken we ook deel uit van Kortom Leuven”, zegt Tineke nog. “Via dat platform bereiken we horecazaken en winkels in de regio Leuven. Omdat we zo’n groot aanbod hebben, denken mensen wel vaker dat we een groothandel zijn, maar dat komt er bij onze kruiden dus bijna niet aan te pas.”

 

In totaal telen Tineke en Patrick net geen tweehonderd verschillende soorten kruiden. — © Joren De Weerdt

Doorheen de jaren zagen Patrick en Tineke de belangstelling voor hun kruidenaanbod stijgen. “Ik hoor steeds vaker dat mensen kruiden kopen omdat ze nuttig zijn”, zegt Tineke. “‘Het is mooi, het ruikt goed én je hebt er iets aan.’ In plaats van vaste planten zetten ze dus liever iets in hun tuin weer ze meerdere dingen mee kunnen doen. Sinds dit jaar valt dat extra op. Je merkt ook wel dat bepaalde kruiden een soort van trends ondergaan. De vraag naar pimpernel was vorig jaar bijvoorbeeld heel groot in vergelijking met dit jaar. Het is altijd wat aftasten in welke hoeveelheid je van iets moet voorzien.”

Bijenwalhalla

Bezoekers zijn zondag van 10 tot 18u welkom op het bedrijf van de familie Volckaerts, Grasheideweg 34 in Schriek. Voor jong en oud valt er wat te beleven. “We zorgen onder meer voor een kinderspeurtocht”, zegt Tineke. “Aan de hand van infopistes kun je een kruiswoordraadsel oplossen. Het kruidencentrum van Hasselt en een imker komen langs. Onze kruiden zijn natuurlijk een walhalla voor bijen. Er staat ook een demotuin, er is een standje waar je verschillende soorten zaden kunt ontdekken en we geven een demonstratie met onze potmachine. Tot slot kun je proeven van mocktails met onze kruiden erin.”

Wie dat wenst, kan makkelijk de oversteek maken naar het veld naast het familiebedrijf. Daar organiseert de Landelijke Gilde van Schriek een boerenmarkt. “In hun tent kun je iets eten en drinken”, zegt Tineke. “Er is kinderanimatie en je kunt er allerlei tractoren en een dorser bezichtigen. Kortom, er gaat heel veel te zien zijn op zondag.”

Andere deelnemers in de regio

De Dag van de Landbouw is een organisatie van de Boerenbond en de Landelijke Gilden. Aan de veertigste editie nemen dit jaar 51 Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven deel, waarvan dertien in de provincie Antwerpen. In de Mechelse regio zetten naast de familie Volckaerts ook de Bornemse prei-, bloemkool- en sluitkoolkwekers Benny Bolsens en Liesbeth Smet en het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver zondag de deuren open.

In Bornem kan je zondag terecht op het groentebedrijf van Benny Bolsens en Liebetch Smet. — © rr

Bornemnaars Benny Bolsens en Liesbeth Smet ken je mogelijk van het tv-programma Boerenjaar. Met hun bedrijf telen ze bijna het jaar rond prei. In de zomer oogsten ze bloemkolen. In het najaar hebben ze ook sluitkolen, waaronder rode en witte en savooikool. Zowat alle groenten worden verhandeld via veiling BelOrta. De prei gaat via BelOrta voornamelijk naar Carrefour.

Benny en Liesbeth bieden ook een stukje thuisverkoop aan. Tijdens de Dag van de Landbouw kun je hun moderne vollegrondsgroentebedrijf van 10 tot 18u vrij bezichtigen. Op het terras of in hun nieuwe loods kun je genieten van een hapje en drankje. Er is ook kinderanimatie.

Onderzoeksmicrobe

Bij het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver ben je welkom van 11 tot 18u. Je komt er te weten hoe de onderzoeksresultaten van het proefstation landbouwers concreet ondersteunen. Je kunt deelnemen aan een rondleiding door de openluchtteelten of een virtueel bezoek brengen aan de serres. “Trek je stoutste schoenen aan en vraag de onderzoekers de kleren van het lijf”, klinkt het. “Ben je gebeten door de onderzoekmicrobe? Dan kun je aan de slag met enkele proefjes of je kunt deelnemen aan een leuke quiz.”

Het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver neemt ook deel aan de Dag van de Landbouw. — © Boerenbond