De Mechelse uitgeverij Plantyn heeft samen met de Leuvense 3D printing software specialist Materialise een uniek 3D-printing-project opgezet.
Bedoeling is leerkrachten techniek en hun leerlingen van de eerste graad een onvergetelijke 3D-printing ervaring te bezorgen.
Materialise vulde een klaslokaal van de Vrije Technische Scholen BSO/TSO in Sint-Niklaas met 3D-printing-materiaal en 3D-printers. Van 2 tot 9 mei komen leerlingen uit de omringende scholen op bezoek en doorlopen het 3D-print proces samen met Materialise. Ze hebben zelf 3D-modellen ontworpen en zullen die voor hun ogen zien transformeren in een tastbaar model dat ze nadien mee naar huis mogen nemen.
Plantyn stelt een nieuw uitgewerkte basismodule 3D-printen en een aantal voorbereidende verwerkingsopdrachten gratis ter beschikking. Daarmee bereiden de techniekleerkrachten de leerlingen voor op dit bezoek.
De initiatiefnemers dagen de leerlingen uit om hun creativiteit en inventiviteit boven te halen en te experimenteren met 3D-tekenen. Om ervoor te zorgen dat de ontwerpen zonder problemen 3D-geprint kunnen worden, helpt Materialise hen om de modellen printbaar te maken. Uit de feedback om eventuele aanpassingen te doen aan de 3D-modellen leren de leerlingen ook heel wat.
“Uitgeverij Plantyn wil samen met de leerkrachten het leren boeiender maken voor de leerlingen. We bieden actief, multimediaal en actueel lesmateriaal aan dat meteen inzetbaar is in de klas. Wij zijn er trots op dat we dat materiaal kunnen aanbieden bij dit unieke 3D-printing project. Zo kunnen de leerkrachten echt het verschil maken bij hun leerlingen. Als de leerstof op een actieve, doe-gerichte manier wordt gegeven, dan zullen veel leerlingen geboeid worden door STEM. Het nieuwe lesmateriaal zal ook geïntegreerd worden in onze reeksen Techniek Explora en sTem-skills”, aldus Annette Luyten, uitgever van Plantyn.
“Dankzij het Europese onderzoeksproject CasaMobile kunnen we op deze manier onze kennis over 3D-printen gebruiken om leerlingen te inspireren en warm te maken voor technologie. Niet enkel de leerlingen, maar ook de leraren kregen een vorming over 3D-print technologie zodat ze onze passie en kennis over 3D-printen kunnen doorgeven”, besluit Michel Janssens, Research Engineer van Materialise.