Het gaat snel voor Boerinneke, het oer-Vlaamse chocopastamerk uit Puurs-Sint-Amands bij Antwerpen. Amper drie jaar geleden werd het bijna 70-jarige familiebedrijf overgenomen door het Italiaanse Nutkao. Dat is de grote concurrent van het ook al Italiaanse Ferrero, bekend van marktleider Nutella. Hoeveel de Italianen destijds betaalden, was en bleef een goed bewaard geheim.
Lees ook: Marokkaanse koninklijke familie neemt moederbedrijf van Boerinneke in Puurs-Sint-Amands over
Nu meldt het Franse retailvakblad LSA dat Nutkao zelf wordt opgeslokt door landbouw- en voedingsproducent Teralys, eigendom van het Marokkaanse Al Mada. Al Mada is een van de grootste investeringsgroepen van Afrika en wordt gecontroleerd door de koninklijke familie van Marokko. Volgens de Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore legt Al Mada 450 miljoen euro op tafel.
En dat is niet de enige verandering in de Belgische chocolademarkt. Maandag meldde de Antwerpse investeringsmaatschappij Down 2 Earth Capital dat ze praline- en truffelfabrikant Gudrun uit Lier verkoopt aan de Spaanse groep Natra. Gudrun werd in 1942 opgericht en produceert vooral voor huismerken van grote supermarktgroepen. Natra van zijn kant heeft in ons land al vestigingen in Malle (ex-All Crump) en Bredene (ex-Chocolaterie Jacali).
Lees ook: Lierse chocoladeproducent overgenomen door Spaanse chocoladegroep
Stijgende cacaoprijzen
De consolidatie in de chocoladesector kan volgens specialisten niet worden losgezien van de torenhoge cacaoprijzen, waardoor bij heel wat (kleinere) fabrikanten het water aan de lippen staat. De slechte oogsten van de voorbije jaren en de vrees voor tekorten deden de cacaoprijs in april pieken tot 11.000 dollar per ton. Nu de producerende landen – Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Kameroen op kop – betere oogsten verwachten, is de prijs al wat teruggezakt naar circa 7.800 dollar per ton. Al is dat nog altijd veel hoger dan de gemiddeld 2.000 à 3.000 dollar die de chocoladeproducenten de voorbije decennia moesten neertellen.
In maart waarschuwde Choprabisco, dat de Belgische chocoladeproducenten vertegenwoordigd, al dat Belgische bedrijven in de sector voor een uitdaging zouden komen staan. Dat lijkt nu tot uiting te komen. En dat terwijl België de tweede grootste uitvoerder van chocolade ter wereld is, goed voor zo’n 11 procent van de wereldmarkt. De Antwerpse haven is daarenboven ook de grootste stockageplaats van cacaobonen wereldwijd.
“We mogen de Belgische chocolade-industrie niet onderschatten. De industrie is goed voor 6,1 miljard euro, waarvan 3,4 miljard voor de export. Er zijn weinig andere sectoren die zo’n impact hebben op onze export”, vertelde Mieke Callebaut van Choprabisco destijds.