Burn out small

Trendhuis finalist verkiezing ESF-ambassadeur

MECHELEN – De Mechelse sociale ondernemer Trendhuis is verkozen tot finalist bij de verkiezing tot ESF-ambassadeur met zijn burn-outpreventietool. De tool zet medewerkers aan om na te gaan of ze aanleg hebben voor overmatige stress en te werken aan hun veerkracht om zo burn-out te voorkomen. De tool werd uitgebreid getest in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

“We zijn trots en danken ook HR-directeur Hildegard Hermans en talentmanager Katleen Dekeirel van het UZA waar we de preventietool succesrijk hebben uitgewerkt en getest”, vertelt Nathalie Bekx, CEO van Trendhuis. Meer dan 1000 UZA-medewerkers maakten gebruik van het Time2Grow-platform, om het niveau van hun veerkracht in te schatten en hun weerbaarheid te verhogen. Time2Grow fungeerde eveneens als het uitgangspunt voor groepsgesprekken binnen zorgteams, waardoor iedere medewerker een eigen inbreng rond preventie kan blijven leveren.

Hoe werkt Time2Grow?
Het opzet was om op een vlotte manier medewerkers zelf te laten testen hoe hun dag kleurt, of ze aanleg hebben voor overmatige stress en hoe ze burn-out gedeeltelijk zelf kunnen voorkomen of bespreekbaar maken.

Met de steun van ESF Vlaanderen werd het concept van Time2Grow ontwikkeld en geïmplementeerd in Vlaanderen. Time2Grow richt zich op zorginstellingen, bedrijven en organisaties om de preventie van stress en burn-out praktisch mogelijk te maken. De interactieve preventietool werd samen met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen ontwikkeld. Zeker in Coronatijden, als zorgverleners uitgeput raken en op hun tandvlees zitten, is deze tool essentieel om zorgzaam met medewerkers om te gaan.
Daarnaast werd Time2Grow uitgewerkt binnen de internationale context die ESF mogelijk maakt: het preventieplatform van Time2Grow werd samen ontwikkeld en getest met transnationale partners van Xamk University uit Finland en Dobre Kadry (Universiteit Wroclaw) uit Polen.

Time2Grow is niet enkel nuttig in de zorgsector maar evenzeer in andere sectoren. Dat bewijzen ook de cijfers: de voorbije tien jaar nam het aantal burn-outs met liefst 85% toe. Bij zeven op de tien Vlamingen is de veerkracht (bijna) op en 1 op 6 heeft burn-outklachten.
“Deze laagdrempelige preventietool kan helpen om in organisaties samen te bouwen aan optimisme, een sense of belonging en de ‘goesting’ om jobs te herwaarderen en/of er opnieuw tegenaan te gaan”, aldus nog Trendhuis-CEO Nathalie Bekx.