In september zal het tien jaar geleden zijn dat de AED Group de terreinen en gebouwen van het failliete Alfacam in zijn bezit kreeg. Naast het entertainmentgehalte met de vele film- en televisieopnames, liveshows en evenementen richtte Roggeman zich meteen op het aspect van ecologisch ondernemen.
LEES OOK. AED Studios investeert 2,5 miljoen euro in vergroening van site
“Dit moest de meest ecologische entertainmentsite van de wereld worden. Om onze visie te realiseren, stelden we een masterplan voor tien jaar op”, begint de CEO zijn verhaal. Terwijl in 2013 bijna niemand wakker lag voor hoge elektriciteit- en gasprijzen, wou hij zonder omwegen werk maken van ecologisch ondernemen en energieneutraliteit.
Indrukwekkende investeringen
De investeringen die hij voorlegt, zijn dan ook indrukwekkend. “We vangen alle regenwater van onze daken op in grote buffertanks onder onze parking. We hebben negenduizend lampen en duizend noodverlichtingen vervangen door ledverlichting. Onze domotica controleert het energieverbruik op de hele site en we hebben alle voorzieningen voor onze activiteiten op onze site voorzien.
Dit gaat van tafels en de stoelen tot energiezuinige verlichting en geluidsinstallaties in de verschillende studio’s. Onze zonnepanelen kunnen maximaal anderhalf miljoen wattpiek opwekken. We plaatsten driehonderd warmtepompen en onze medewerkers rijden allemaal elektrisch.”
Stroom injecteren
Deze opgewekte elektriciteit is uiteraard voor eigen gebruik, maar AED Studios wil nog een stap verder gaan. “Aan de ingang van onze parking komen grote batterijen die nu binnen onze AED Group vervaardigd worden. Ze zullen een capaciteit van 1,1 miljoen watt hebben. Hiermee voorzien we verder in onze eigen verbruik, maar we gaan de stroom ook op het net kunnen injecteren wanneer dit bijvoorbeeld onder druk staat. Deze injectie kan immens hoog zijn als het nodig is.”
Volgens Glenn Roggeman zijn deze ingrepen de afgelopen tien jaar goed geweest voor zeven miljoen euro aan investeringen. “Ze maken van AED Studios de meest ecologische site van Europa. Het waren vooruitziende investeringen want we hebben de energiecrisis op een gezonde manier kunnen doorstaan. Zonder deze ingrepen zouden we afgelopen jaar een energiefactuur van drie tot vijf miljoen euro moeten ophoesten. Dit zouden we niet kunnen. Nu zitten we aan 350 tot 400.000 euro aan energiekosten, maar we verkopen ook voor 250.000 euro aan elektriciteit.”
Waterstof opslaan
Nu dit masterplan zo goed als afgerond is, stopt Roggeman niet met toekomstgericht te ondernemen. “Het volgende plan is om over vijf tot tien jaar waterstof te kunnen opslaan op ons domein. Dit zou tijdens de winter gebruikt kunnen worden terwijl de zonnepanelen tijdens de zomer hun werk doen. Alleen moet de politieke kennis en de procedures van vergunningsaanvragen rond de opslag van grote hoeveelheden van waterstof nog volgen.”