Via projecties en interactieve vloeren en wanden lijkt het alsof je helemaal kopje onder gaat en op de bodem van de zee wandelt waar vissen rondom je voeten zwemmen en je overal naartoe volgen. Als je verder kijkt, dan zie je onder andere drijvende zonnepanelen, onderwaterboerderijen en bubbelgordijnen die bruinvissen beschermen tegen onderwaterlawaai.
Technopolis maakt voor het eerst gebruik van een immersieve digitale ruimte om bezoekers als het ware onder te dompelen in een duurzame toekomst waar wetenschap en technologie centraal staan. Inhoudelijk vertelt de expo een toekomstverhaal waarin wetenschap en innovatie de kracht van de zee optimaal benutten en haar tegelijk beschermen. Daarbij komen belangrijke thema’s aan bod zoals scheepvaart, hernieuwbare energie en voeding.
Die thema’s werden verwerkt in allerlei leuke opdrachten. Via een interactieve haventafel reis je naar de haven van de toekomst en ontdek je of we binnenkort vaarwel zeggen tegen schepen op fossiele brandstoffen.
Met deze expo wil Technopolis jongeren inspireren om later zelf aan de slag te gaan in de maritieme sector. Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) is er van overtuigd dat Zeekracht daar een belangrijke rol kan in spelen. “Zeg nu zelf, welke beroepen spreken er nog meer tot de verbeelding dan zeebioloog, windpolenontwerper of zeewierboer? Onze boodschap is helder: de beste stuurlui staan niet allemaal aan wal. Iedereen kan en mag meewerken aan een betere wereld.”
Minister Crevits mocht samen met Luc Van den Brande, voorzitter van Technopolis, de expo openen door een scheepsbel te luiden. Volgens Van den Brande wil men in de nieuwe immersieve ruimte om de zoveel jaar een nieuw actueel thema voorstellen. “Dit is een toekomstbestendig demonstratieplatform dat ter beschikking staat van vooruitstrevende bedrijven en onderzoeksinstellingen die hun innovaties, onderzoek en nieuwe technologieën willen voorstellen aan het brede publiek.”
Technopolis mag zich vanaf nu ook SDG Voice (Sustainable Development Goals) noemen. Zeekracht wordt gebruikt als spreekbuis om een reeks duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties onder de aandacht te brengen.