BORNEM – Met Tartine & Co kreeg Bornem er woensdag twee gloednieuwe bakkerijen bij. Eentje in de Boomstraat in Bornem en een andere tegenover de kerk in Hingene.
De drijvende krachten achter Tartine & co zijn Ellen Poels en Rudi De Schepper. Ellen was tot voor kort begeleidster voor KMO’s op het gebied van management. Rudi werkte als R&D manager voor een groot bedrijf gespecialiseerd in basisproducten voor bakkers. Omdat er in heel Bornem geen warme bakker meer was openden ze Tartine & Co.
“We maken alles zelf. Niet alleen de broden, maar ook ons bladerdeeg, de patisserie en alle vullingen voor onze koffiekoeken”, zegt een trotse Ellen Poels (43). “Ik ben graag met mensen bezig en dus help ik ook in de winkel naast mijn administratief werk. We werken met 17 mensen verspreid over de twee bakkerijen.”
Tartine & Co kiest bewust voor ambachtelijke artisanaal bakken. Een van hun specialiteiten is brood gebakken volgens de levain methode, te vergelijken met zuurdesembrood. Rudi De Schepper ontwikkelde ‘I Bake’, een procedure om die methode toe te passen. Hij trok al naar het buitenland om daar bakkers op te leiden om met I Bake te werken. In België is Tartine & Co de eerste bakkerij die het I Bake principe toepast. Terwijl brood in de meeste bakkerijen een uurtje de tijd krijgt om te rijzen, is dat met de I Bake methode 24 uur.
Omdat het gist zo veel tijd krijgt om zijn werk te doen, krijg je een veel rijkere smaak. Bovendien is het veel langer houdbaar dan een gewoon brood zonder dat daar additieven voor nodig zijn. Bij het aanmaken van een nieuw deeg wordt telkens een stukje van het moederdeeg toegevoegd om de enzymen te activeren.
De kleurrijke marsepeinen figuurtjes en de pralines die in de toonbank liggen zijn de enige producten die niet door Tartine & Co zijn gemaakt. “Die komen van Andes, een lokale chocolatier uit Puurs. De marsepein komt van Erwin Hulsbosch uit Oppuurs. Ook de samenwerking met lokale producenten is erg belangrijk voor ons”, besluit Ellen Poels.