’t gehucht Foto's Joren De Weerdt

’t Gehucht viert 75 jaar met feestlied van Christoff: “Het café is een tweede thuis voor velen”

In Berlaar-Heikant viert café ’t Gehucht dit jaar een bijzondere mijlpaal: 75 jaar aan gezelligheid, vriendschap en onvergetelijke momenten. Het café dat al drie generaties lang wordt uitgebaat door familie Verstrepen-Ceulemans, laat het niet onopgemerkt voorbij gaan en creëerde zelfs een feestlied samen met zanger Christoff. “Ik denk nog niet aan stoppen”, zegt uitbaatster Myriam.

Al sinds 1950 is café ’t Gehucht gevestigd aan de Aarschotsebaan in Berlaar. Momenteel is al de derde generatie van de familie aan het roer. In 1950 openden Flor Verstrepen en Maria Ceulemans het café. Zij waren de grootouders van huidig cafébazin Myriam Maris (61), die op haar beurt haar ouders Willy Maris en Emilienne Verstrepen opvolgde. 75 jaar laat de familie niet zomaar passeren, daarom wordt het feestjaar opgeluisterd met een uniek feestlied.

“Muziek is altijd een beetje de rode draad geweest in ons café”, zegt huidig uitbaatster Myriam Maris. “Tijdens de kermis nodigden we de voorbije 34 jaar heel wat artiesten uit, en een vereniging die hier gevestigd is organiseert jaarlijks een kerstconcert met Christoff waaraan we meewerken. Door deze band met muziek kwamen we op het idee dat het tof zou zijn om ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van ons café een eigen lied van ’t Gehucht te hebben.”

Myriam met dochter Evelyn en vader Willy, die tot 2005 het café uitbaatte.  © JOREN DE WEERDT

Zo gezegd, zo gedaan. Het nummer dat de essentie van het leven in het café weergeeft, is gezongen door de Vlaamse zanger Christoff en de tekst werd geschreven door Evelyn, de dochter van Myriam die ook achter de schermen zeer actief is. De band tussen de familie en de zanger gaat ook al even terug. “Christoff kwam voor het eerst optreden in ’t Gehucht in 1998, en er was meteen een goede klik”, vertelt Evelyn. “Na al die jaren heeft het geleid tot een goede vriendschap die nog altijd standhoudt. Toen dit idee op de proppen kwam, was Christoff meteen bereid om er mee aan te werken. Een volkscafé dat 75 jaar bestaat en al die tijd uitgebaat wordt door dezelfde familie is in deze tijd ook vrij uniek.”

Het feestlied, dat de naam We gaan weer naar ons klein cafeetje kreeg, weerspiegelt het leven, de gezelligheid en de geschiedenis van ’t Gehucht. “De tekst beschrijft niet alleen de dagelijkse gang van zaken waar jong en oud welkom is en een drankje kan nuttigen aan democratische prijzen, maar ook de geschiedenis die het café zo uniek maakt”, gaat Evelyn verder. “’t Gehucht is meer dan een café, het is een tweede thuis voor velen. Dit lied herinnert de mensen aan de mooie momenten die ze hier al hebben beleefd.”

Foto: Joren De Weerdt

Ook klanten zijn onder de indruk. “Hier wat verderop woont een nicht van mijn grootmoeder. Ze wordt ondertussen 85. Ze heeft het café weten oprichten. Ze werd geëmotioneerd door de tekst van het lied. Er wordt verwezen naar Suske en Mieke, mijn overgrootouders. Ook voor haar weerspiegelt het de geschiedenis. De reacties zijn heel warm en positief.”

Dorpscafé

Myriam heeft café houden al vijf generaties in haar bloed, zowel aan vaders als moeders kant, en is geboren en getogen in ’t Gehucht. Ze heeft de zaak van jongs af zien groeien en bloeien en voelt zich dan ook diep verbonden. “Het contact met onze klanten is voor mij het mooiste aspect van dit werk. De mensen komen naar hier om een gezellige tijd te hebben, iets te drinken en het nodige babbeltje te doen. Sommige klanten komen hier al meer dan zestig jaar. Na al die jaren zijn het echte vrienden geworden. Het is nog een echt dorpscafé. Laat ons hopen dat deze cafés nog lang mogen blijven bestaan. Ik denk zeker nog niet aan stoppen”, lacht ze.

De familie nodigt iedereen uit om het hele jaar door deel te nemen aan de festiviteiten die plaatsvinden rond het 75-jarig bestaan. Van speciale evenementen, zoals brouwerijbezoeken en proeverijen tot gezellige avonden met livemuziek, ze hebben voor ieder wat wils uitgestippeld. Daarnaast staat er elke maand een brouwerij in de kijker.

Feestjaar

“Deze maand maken klanten bijvoorbeeld kans op mooie prijzen van Brouwerij Moortgat als ze een product van de brouwerij consumeren. We willen iedereen zoveel mogelijk betrekken in onze festiviteiten en via deze weg ook onze dankbaarheid tonen aan trouwe klanten, en de gemeenschap die ons al jaren steunt. Het feestjaar is zeker nog niet voorbij, en we hebben nog heel wat verrassingen in petto”, sluit Myriam af.