sweynbeer Foto: IF

Sweynbeer gaat brouwen in Gildezaal en kosterswoning. “We willen een beleefbrouwerij waar je bier kan ontdekken in al zijn facetten”

Brouwer Tsjerk Raeymaekers (38) verhuist zijn artisanale microbrouwerij naar de Gildezaal en de kosterswoning aan de kerk van Elewijt. Ze worden er ingericht als een beleefbrouwerij waar bezoekers alle facetten van bier kunnen ontdekken. Daarmee krijgen de twee leegstaande panden van de gemeente een nieuwe invulling.

“Vorig jaar keurde de gemeenteraad een erfpachtoproep voor de panden goed en konden we op zoek gaan naar een kandidaat”, zegt Greta Lauwers, schepen van Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw (Vlam). Die hebben we nu gevonden met brouwerij Sweynbeer die de gebouwen voor 35 jaar in gebruik krijgt en ze ook zal renoveren.”

Tsjerk Raeymaekers evolueerde in korte tijd van hobbybrouwer tot brouwer in bijberoep en wil op termijn ook voltijds bier brouwen.

“Voorlopig werk in nog deeltijds in de petrochemie maar bier brouwen vraagt steeds meer van mijn tijd want Sweynbeer is een succes. Een grotere brouwketel en ruimere opslagtanks liggen al te wachten op plaatsing in onze nieuwe locatie en daar willen we zo snel mogelijk mee starten.”

LEES OOK. Brouwerij Sweynbeer brouwt bier voor Britse metalband: “Songless Bird wordt gelanceerd op Graspop”

Beleefbrouwerij

Tsjerk gaat voluit voor het concept beleefbrouwerij. “Die komt in de Gildezaal. Bezoekers kunnen er het brouwproces volgen tussen de installaties, degusteren uitleg vragen, opleidingen volgen en eventueel deelnemen aan het brouwproces. In de kosterswoning voorzien we een bar en in de ruime achtertuin een terras en veel schaduwgroen.”

Even kwamen ook enkele bijgebouwen van het Rubenskasteel in beeld voor een nieuwe locatie maar dat idee is opzij geschoven. ”Met de Gildezaal en de kosterswoning zijn we sterk verankerd in het dorp en bij het centrum van het verenigingsleven en dat brengt ook ‘leven’ in de brouwerij.”

De kosterswoning en de Gildezaal zijn twee panden met erfgoedwaarde. Ze zijn opgetrokken in Boomse klampsteen in 1923 door de broers-metselaars Van Waelhem voor 46.124 Belgische franken.

De kasteelheer van het Rubenskasteel Baron De Becker Remy financierde de bouw voor de vzw Sint Augustinus. Koster Frans Huybrechts bewoonde de kosterswoning en de parochiale verenigingen kregen onderdak in de Gildezaal. Ondermeer de Volksboekerij, de Samenaankoop van de Boerenbond, Kajotters en BJB maakten er gebruik van. Toen de vzw later ook cafe en zaal In den Prins kocht werd de Gildezaal minder belangrijk voor de verenigingen. In 2010 werden de panden verkocht aan de gemeente en werd er gedacht aan sociale woningbouw maar dat ging niet door.