Na de zomervakantie is de paasvakantie de periode waarin het meeste studenten aan het werk gaan. De voorbije paasvakantie waren er gemiddeld 12.000 studenten per week aan de slag voor Randstad Group. Dat is een stijging met bijna 130 procent ten opzichte van vorig jaar. Toen waren er gemiddeld ongeveer 5.200 studenten per week aan het werk. In het recordjaar 2019 waren dat er nog gemiddeld 14.000 per week.
Vorig jaar tijdens de paasvakantie was de toestand ronduit catastrofaal met een daling van maar liefst 66%. Gelukkig trad nadien snel een verbetering op. Tijdens de eerste maand van de zomervakantie noteerde Randstad Group een daling met 24% (zowel in uren als in koppen). Dat herstel zet zich dus ook deze paasvakantie verder. Maar ook nu hinkt studentenarbeid nog achterop. Hoewel er meer dan tweemaal zoveel studenten aan de slag waren tegenover de catastrofale paasweken vorig jaar, betekent dit nog steeds een daling van 15% ten opzichte van dezelfde periode in 2019.
Uit een rapport van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid bleek eerder al dat studentenarbeid in 2020 zware klappen heeft gekregen door de coronacrisis. Er waren 11 procent minder jongeren aan het werk en er werden bijna 8 miljoen uren minder gepresteerd.
“Terwijl de uitzendmarkt zich in de tussentijd goed heeft hersteld, loopt studentenarbeid nog lichtjes achterop. Deze analyse kan echter niet zomaar doorgetrokken worden naar de rest van het jaar. Sectoren met traditioneel veel jobstudenten zijn momenteel nog steeds zwaar getroffen, denk maar aan de evenementensector, de horeca en de pretparken die nog steeds gesloten zijn. Nu de coronamaatregelen opnieuw gradueel worden afgebouwd, zal ook studentenarbeid verder hernemen”, besluit Jan Denys, arbeidsmarktexpert bij Randstad Group. “De beslissing van de federale regering dat er flexibeler zal worden omgesprongen met studentenarbeid en dat uren die tijdens het derde kwartaal gepresteerd worden niet zullen meetellen voor het jaarlijks quotum, zal daar alleen maar toe bijdragen.”