MECHELEN – 23 studenten uit de richting ‘Informatiemanagement & Multimedia’ van Thomas More zijn de eerste hogeschoolstudenten die een traject duaal leren volgen. Vandaag is hun eerste ‘werkdag’.
De bachelorstudenten gaan voortaan op woensdag niet naar school, maar ze leren bij in een echt bedrijf. Vanaf vandaag, en dat dertien weken lang. Accenture, AXS GUARD, Colruyt, Syneton en Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen zetten hun deuren voor hen open.
Duaal leren is al gekend uit het secundair onderwijs. In het hoger onderwijs kan het pas sinds dit academiejaar. Voorlopig gaat het nog om een proefproject, met Europese steun (ESF). Het project is opgestart door Thomas More met Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.
“We hebben uit het curriculum twee vakken geselecteerd die studenten in een bedrijf kunnen aanleren: Inspiratielab en Personal development”, zegt opleidingsmanager Yves Van Handenhove. “Er was opvallend veel belangstelling. Eén op de drie eerstejaarsstudenten wilde mee doen.”
Bij Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen gaan op 12 februari vier studenten aan de slag. “Voor ons is het belangrijk dat de studenten een echte meerwaarde zijn voor de organisatie. We hebben specifieke projecten gekozen die effectief een directe meerwaarde kunnen opleveren, zoals het verwerken van nieuwe data. Alles wat ze in de hogeschool geleerd hebben, kunnen ze concreet toepassen op de werkvloer. Maar ze gaan ook nieuwe competenties aanleren. Zo verhogen ze hun kansen op de arbeidsmarkt”, zegt Myriam Heremans, directeur Ondernemen bij Voka – KvK Mechelen-Kempen.
Ook Rudi Cleymans van informaticabedrijf Syneton uit Puurs gelooft heel erg in het project. “Veel studenten zullen zich binnen de schoolmuren vaak de waarom-vraag stellen. Waarom moet ik dit leren? Waarom heb ik dit nodig? Als ze in de bedrijfswereld zitten, zullen ze snel inzien waarom ze iets aanleren. En hoe snel de wereld verandert. In een échte werkomgeving kan je creativiteit en passie nog meer ontwikkelen.”
“Het mooie aan het project Duaal Leren is dat het geen stage is maar dat we, samen met de studenten, een concreet ontwikkelproject opstarten waarvan het resultaat ook daadwerkelijk kan worden gebruikt”, zegt Dan Verbruggen van het Mechelse internetbeveiligingsbedrijf AXS GUARD. “Tegelijkertijd leren ze on-the-job hoe een bedrijf werkt door deel te nemen aan de dagelijkse activiteiten.”