Onbenutte verdiepingen boven winkels invullen is een van de prioriteiten voor het stadsbestuur. De focus ligt op het maximaliseren van ruimtegebruik en het verminderen van leegstand. Om dat maximaal mogelijk te maken, werkte de stad een versoepeld kader uit. “Leegstand is voor niets of niemand goed. Leven boven de handelszaken draagt bij aan de uitstraling van het kernwinkelgebied. Anderzijds is er de druk op de woningmarkt en is het niet te verantwoorden dat zulke ruimtes in het stadshart er onbenut bijliggen, terwijl er veel mensen op zoek zijn naar een woning”, vertelt Greet Geypen (Voor Mechelen), schepen van Economie.
De voorkeur van de stad gaat uit naar woningen maar ook kantoren zijn mogelijk. Dat beleid om het kernwinkelgebied te versterken, slaat aan. Zo blijkt uit het aantal omgevingsvergunningen dat de stad aflevert. “Sinds de stad enkele jaren geleden de regelgeving versoepelde, is het totale aantal vergunde ruimtes inmiddels flink opgelopen: 215 ruimtes zijn ingevuld”, zegt Geypen. Daarvan zijn er 146 bestemd als woning, 52 als studentenkamer en zeventien als vakantiewoning voor een B&B.
111 ruimtes in twee jaar
De voorbije twee jaar alleen al zette de stad het licht op groen voor verschillende omgevingsvergunningen. Verbouwingswerken op verdiepingen boven winkels leverden 111 ruimtes op die opnieuw werden benut. “Deze positieve tendens is het gevolg van een maatgerichte aanpak, waarbij we drempels hebben weggewerkt. Bijvoorbeeld inzake woonoppervlakten, de verplichte buitenruimte, inpandige fietsstallingen en autostaanplaatsen”, legt de schepen uit.
Die beleidskeuze verankerde de stad ook in de nieuwe stedenbouwkundige verordening. “Ze maakt het voor de bouwheer meer haalbaar om deze ruimtes op een kwalitatieve manier nieuw leven in te blazen. Mechelen is een historische stad, wat maakt dat de ruimten boven winkels vaak niet erg groot zijn en een zeker maatwerk vragen”, zegt de schepen.
Bagio uit Leuven is een projectontwikkelaar die de jongste jaren opvallend actief is op de Mechelse vastgoedmarkt. Het bedrijf kocht heel wat panden op in de Geitestraat, maar ook in de Bruul en op de IJzerenleen zie je de naam opduiken op de gele aankondigingen voor openbaar onderzoek.
Project op IJzerenleen
Zo kreeg recent een renovatieproject op de hoek van de IJzerenleen met de Lange Schipstraat een vergunning. De panden 65 en 67 worden er samengevoegd tot een handelspand met daarboven drie appartementen. Pand nummer 65 was sinds de verbouwing begin deze eeuw volledig vergund als handelspand zonder woongelegenheid. De bovengelegen ruimtes deden dienst als stockageplaats, wat vaak het geval is in winkelstraten. Hier komt daar dus verandering in.
“De voor- en zijgevel worden afgewerkt met een witte bepleistering en houten dakgoten. Aan de voorzijde worden de vijf historische traveeën gereconstrueerd en de dubbele handelsruimtes op het gelijkvloers samengevoegd. De toegang tot de bovengelegen appartementen gebeurt via een nieuwe ingang aan de Lange Schipstraat”, zegt Bart Vandergucht, zaakvoerder van vastgoedontwikkelaar Bagio.