95% van de kenniswerkers heeft behoefte aan meer privacy op het werk. Storende invloeden en gebrek aan privacy zijn ergernis nr. 1 op de werkvloer. Dat blijkt uit een onderzoek van Steelcase dat zijn BeLux-kantoor heeft ondergebracht in de industriezone Mechelen Noord.
Steelcase is wereldmarktleider van kantoorinrichting en werkplekexpert. Het bedrijf biedt inzicht in de manier waarop mensen werken en reikt producten en services aan om de werkervaring te verbeteren en zo effectiever te werken en de werkplek efficiënter te gebruiken.
Rinkelende telefoons, te hard pratende collega’s, mensen die langskomen voor een praatje, een onophoudelijke stroom e-mails, een te klein bureau, geen of te weinig opbergruimte voor persoonlijke bezittingen, het zal veel werknemers bekend voorkomen. Het zijn dit soort privacy-aspecten die er volgens werkomgevingspecialist Steelcase voor zorgen dat mensen een gebrek aan welzijn op de werkvloer ervaren en zich maar moeilijk voor langere tijd kunnen concentreren.
95 procent van de respondenten van een Steelcase Workplace Survey geeft aan dat ze behoefte hebben aan een rustige, private werkplek waar ze gedurende de werkdag geregeld ongestoord kunnen werken. De behoefte aan privacy is niet afhankelijk is van iemands karakter, leeftijd of culturele achtergrond. Het takenpakket van vrijwel iedere kantoorwerker omvat werkzaamheden die een grote concentratie vereisen en waarbij een rustige werkomgeving onontbeerlijk is.
Uit hetzelfde onderzoek van Steelcase blijkt dat maar liefst 41 procent van de ondervraagden geen toegang heeft tot een werkplek waar hij of zij zich als het nodig is kan terugtrekken. Het onevenwicht tussen samenwerkplekken en concentratiewerkplekken leidt volgens Steelcase tot een privacy-crisis. Zo geeft 53 procent van de mensen zonder eigen werkplek aan dat ze zich niet goed kunnen concentreren op kantoor. Het gebrek aan privacy heeft niet alleen een negatieve impact op het welzijn en de betrokkenheid van medewerkers. Het leidt tot improductiviteit en vandaar ook tot economische schade. Projectmedewerkers worden gemiddeld om de 11 minuten gestoord en het kost een persoon die in zijn werkzaamheden wordt onderbroken gemiddeld 23 minuten om weer volledig in concentratiemodus te geraken (David Roch, Your brain at work, 2009).
Chris Congdon, Director Research Communications bij Steelcase: “Effectieve samenwerking tussen collega’s is alleen mogelijk als mensen daarnaast ook tijd en ruimte hebben om de batterijen weer op te laden en geconcentreerd en individueel te kunnen werken.” Een koptelefoon opzetten of een werkplek buiten kantoor zoeken, biedt volgens Steelcase geen echte oplossing. “Het is beter wanneer de werkgever een kantooromgeving biedt met een breed palet aan werkplekken, zodat medewerkers op elk moment gebruik kunnen maken van een werkplek die past bij hun gemoedstoestand en aansluit bij de taken die ze moeten uitvoeren”, aldus Congdon.