De nieuwe woonbuurt, tussen de Hof-ten-Berglaan en Begijnhofstraat krijgt de naam Nobile mee. Er komen appartementen, sommige zes verdiepingen hoog, andere drie verdiepingen hoog. Maar ook een vijftal huizen en vier kangoeroewoningen. “Pal in het centrum van onze gemeente. Maar het wordt geen fort. Integendeel. Er komt een grote binnentuin met veel groen en vlakbij liggen ook het vernieuwde cultureel centrum, het toekomstige gemeentehuis, ons koopcentrum en het natuurdomein Tekbroek”, zegt burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V).
Een droom voor wie op zoek is naar een eigen nieuwbouw in het hart van Klein-Brabant. Maar vaak haakt de bank af om een hypotheek toe te kennen omdat er te weinig eigen financiële inbreng is. “Uit een recente studie van de Nationale Bank is gebleken dat de eigen bijdrage voor kopers van een eerste woning gestegen is van ongeveer 36.000 euro in 2016 naar 57.000 euro in 2021. Banken stellen vandaag 20% eigen inbreng als voorwaarde voor een hypothecaire lening. Dat is veel en voor jonge huizenjagers ligt die drempel te hoog om aan een eigen nieuw huis te denken”, zegt Catherine Vangilbergen van de onderzoekscel Betaalbaarheid van Van Roey Vastgoed. “En daarom lanceren we nu Split-It of splitskopen. De eigen inbreng bij de aankoop van een nieuwbouw ligt tot 50% lager omdat we de mogelijkheid geven om de grond de eerste jaren niet aan te kopen, maar alleen de woonst. Het voordeel is dat de maandelijkse aflossing ook lager ligt omdat je een kleiner bedrag leent en bovendien bespaar je op de energiefactuur omdat je je intrek in een nieuwbouwwoning kan nemen.”
Recht van opstal
Met het nieuwe project moet de aankoop van de grond pas na zeven jaar worden betaald. Wel wordt de prijs jaarlijks met 3% geïndexeerd. “Het gaat eigenlijk om een recht van opstal. Dat ligt vast in een notariële akte. De grond zelf mag door Van Roey Vastgoed ook aan niemand anders worden verkocht. Voor de koper heeft dit als voordeel dat je gedurende de zeven jaar opnieuw wat kan sparen en nadien ook een nieuwe lening kan afsluiten voor de aankoop van de grond. Wie niet wil blijven wonen en de grond dus niet wenst te kopen, kan zijn woning terug aan ons verkopen”, pikken directeur Bert Grugeon en projectontwikkelaar Christian De Beule van Van Roey Vastgoed in.
Energiecrisis
Het concept van Split-It is nieuw in ons land en is wat vergelijkbaar met wat in Nederland duokoop wordt genoemd. “We hebben twee jaar lang aan Split-It gewerkt en eigenlijk lanceren we het twee tot drie jaar sneller dan verwacht door de energiecrisis. We zien dat veel mensen vandaag nog kiezen voor de aankoop van een oudere woning, waarbij ze ook nog flink moeten investeren in energiezuinige maatregelen. Met dit project hopen we dat mensen voor nieuwbouw kiezen, die bovendien energiezuinig en gasloos is en waarbij aan energie delen wordt gedaan. Uiteraard gaat dit ook voor ons een leerschool zijn en gaan we nog wat moeten bijsturen aan dit nieuwe project. Maar ik verwacht wel dat dit concept in de toekomst aan succes zal winnen en het meer en meer zal worden ingevoerd.”
Momenteel zijn er in Puurs al een negental woningen van de woonbuurt Nobile verkocht. Dinsdagavond is er nog een informatievergadering voor de geïnteresseerden in het cc Binder.
https://info.vanroeyvastgoed.be/appartementen-puurs-nobile