Het stadsbestuur bakende enkele jaren geleden het kernwinkelgebied af tot de Antwerpsestraat, een deel van de Kartuizersvest, de Grote Markt en de Rechtestraat. In de Antwerpsestraat telden we woensdag zestien leegstaande winkelpanden. Dat zijn er vijf minder dan in 2019. We houden in onze telling dan wel geen rekening met de drie handelspanden die tijdelijk dienstdoen als een kunstgalerie. We telden evenmin twee panden mee die verbouwd worden, maar die op dit moment dus wel nog leegstaan. Mochten we die wél meerekenen, blijft de leegstand op hetzelfde niveau als in 2019.
In het eerste deel van de Kartuizersvest, dat ook deel uitmaakt van het kernwinkelgebied, staat net als in 2019 één handelspand leeg. De Rechtestraat is dit keer de beste leerling van de klas, want daar is de winkelleegstand gehalveerd: van acht leegstaande panden in 2019 naar vier nu. De Grote Markt volgt die positieve trend niet, integendeel zelfs. Daar wachten niet minder dan acht panden op een nieuwe invulling. In november 2019 waren er dat nog maar zes.
Cijfers nuanceren
Ilse Lambrechts, sinds januari de nieuwe schepen van Economie, is tevreden met deze cijfers. “Je moet ze immers nuanceren. Van vijf panden in de Antwerpsestraat weten we namelijk dat ze een (snelle) invulling krijgen en in twee andere starten spoedig verbouwingen. Als die vijf panden ook daadwerkelijk worden ingevuld en we de vijf recent gestarte zaken erbij tellen, komen we in de Antwerpsestraat op tien invullingen van leegstaande panden. Dat is dus zeker een positieve trend die niet zoveel afwijkt van die in Mechelen.”
“Voor de leegstaande handelspanden op de Grote Markt zijn er vier in beweging (snelle invulling gepland, verbouwingen bezig of verkoop lopende), het leegstaande pand in Kartuizersvest krijgt ook spoedig een invulling, en van de vier leegstaande winkelpanden in de Rechtestraat is er één in beweging. Ook daar dus tekenen die wijzen op een herstel na de coronaperiode.”
Veranderd aanbod
“De meest pessimistische voorspellingen van tijdens corona komen gelukkig dus niet uit: fysiek winkelen is niet dood en de stijging van de leegstand is niet onafwendbaar. Er wordt nog altijd volop geïnvesteerd in panden in ons kernwinkelgebied en de langdurige leegstand neemt af. Dat komt ook door de hoge Lierse leegstandtaks, die voorkomt dat eigenaars panden laten verloederen zoals in het verleden. De winkelstraat is natuurlijk wél fundamenteel veranderd qua aanbod. Voeding, horeca en diensten nemen een steeds belangrijker aandeel in, terwijl kleren en accessoires vroeger goed waren voor 80% van de panden”, aldus schepen Lambrechts.
“Als kleine stad voelt Lier de impact van de onlineverkoop helaas veel sterker dan grote steden als Mechelen of Antwerpen. Wij hebben immers geen echte trekkers of ‘vlaggenschepen’ van grote ketens of merken. Onze winkels zijn kleiner en financieel kwetsbaarder. Dat betekent dat het postcoronaherstel bij ons wellicht iets trager verloopt. Maar we blijven overleggen met eigenaars, makelaars en uitbaters”, belooft schepen Ilse Lambrechts.
Twee panden naast C&A, op de hoek van de Grote Markt, opende Viviane Van Roosendael anderhalf jaar geleden haar winkel Lo Adoro, waar ze handtassen en accessoires verkoopt. “Ideaal zou zijn als er in het C&A-gebouw een vijftal winkels en een horecazaak komen, zodat de beleving centraal staat. Het valt me trouwens op dat de leegstand vooral grotere panden treft. Voor starters zijn die natuurlijk te groot én te duur, terwijl die voor de grote spelers net nog te klein zijn.”
Toeristische troeven
“Ik betreur het dat niet meer mensen het aandurven om hier een winkel te openen. Zelf heb ik mijn beslissing om hier met een winkel te beginnen nog geen dag betreurd. Lier trekt immers nog heel wat mensen aan die een toeristisch of horecabezoek vaak met shoppen combineren. Daarom vind ik dat de stad haar toeristische troeven nog beter moet uitspelen.”
“Wat ik verder jammer vind, is de toename van dienstenbedrijven zoals interimkantoren en dienstenchequebedrijven in het kernwinkelgebied. Dat neemt een deel van de beleving weg die voor een winkelstraat zo belangrijk is”, besluit Viviane Van Roosendael.
www.shoppeninlier.be