MECHELEN – Mest vzw blijft starters ondersteunen bij het realiseren van hun plannen. Niet alleen ontvingen alle ‘bezetters’ van panden een algemene kwijtschelding voor de maand april, de maatregel werd ook verlengd voor alle starters.
Door bemiddeling van Mest vzw stellen eigenaars panden ter beschikking van starters en creatieve ondernemers in ruil voor kwijtschelding van de leegstandstaksen. Dankzij deze opzet kon snel beslist worden om starters vrij te stellen van de bezettingsvergoeding toen de coronamaatregelen in voege traden. Zonder enige uitzondering kregen alle 31 initiatieven vrijstelling voor de maand april, en dit voor een totaal bedrag ten belope van 35.000 Euro.
Voor sommigen was dit de enige kans op overleven. Toon Diependaele, voorzitter van Mest vzw werkte samen met de bezetters een globale regeling uit. “Hierdoor konden ze rekenen op ondersteuning op het vlak van planning, maar ook financieel door het kwijtschelden van de bezettingsvergoeding voor langere periode. Vooral voor nieuwe zaken betekent dit goed nieuws. Zo voorkomen we dat ze net na het opstarten meteen de handdoek in de ring moeten gooien.”
Tijdens de coronaperiode bleef Mest vzw volop aan de kar trekken. Naast het ondersteunen van de bestaande bezetters – in totaal gaat het momenteel om 31 initiatieven – werd ook gewerkt aan de verdere uitbouw van de diensten en ruimtes. Zo mocht Mest vzw één nieuwe starter verwelkomen en zetten twee andere initiatieven een volgende stap.
CI lab, een start-up met focus op circulaire textielverwerking, nam zijn intrek in Huis Joossen.
CI lAB is een collectief van ervaren creatievelingen uit de mode-industrie die hun kennis en ervaring willen inzetten om meer bewustwording te creëren rond hoe we omgaan met textiel. Hun filosofie berust op de volgende uitgangspunten: minder textiel kopen, beter textiel maken, het aanmoedigen van herstellingen, 100% hergebruik en lokaal denken. In Huis Joossen werd een volledig confectieatelier geïnstalleerd.
Lyne Aeyels verhuisde naar de Onze-Lieve-Vrouwestraat 56 en start KikT, een pop-up waar je terecht kan voor kamerplanten met pot.
Lyne Aeyels was in bijberoep actief als freelance etalagiste en had een werkplek in Artenova waar ze zich focuste op plantencreaties. In april, in volle coronacrisis, waagde ze de sprong van bijberoep naar hoofdberoep. Dankzij Mest vzw vond ze snel een pand in de Onze-Lieve-Vrouwestraat en kon ze met succes een pop-up winkel openen.
Mist Teas zet de stap van een tijdelijk pand naar een definitieve locatie.
Dorien Selleslagh importeert met MIST Teas sinds 2016, 100 % Direct trade Specialty Tea. Ze gaan elk jaar naar de theeplantages en werken nauw samen met kleine, onafhankelijke familieplantages die het hele proces overzien. MIST Teas is enerzijds een groothandel en levert Specialty thee aan horeca, winkels, bedrijven… Daarnaast hebben ze dankzij Mest vzw sinds maart 2019 een pop-up winkel in Mechelen.